Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-10-2021

De herfstvakantie is voor het noorden en midden van het land tot nu toe erg wisselend verlopen. Daar waar de vakantie rustig begon, met vooral in het eerste weekend en maandag rustig herfstweer, sloeg het halverwege de week ineens flink om en werd het onstuimig en nat. Toch lijkt het rustigere weer in het komende weekend terug te keren, met weer iets vaker zon. En dat is dan ook meteen de start van de herfstvakantie voor de regio zuid. Hoe zal de rest van de week voor hen gaat verlopen?

Omdat veel mensen er in de zomervakantie voor hebben gekozen om wegens de coronamaatregelen niet naar het buitenland te gaan, is de herfstvakantie nu erg in trek voor wat betreft zonnige en daar waar mogelijk het liefst ook nog wat warmere reisjes naar het buitenland. Maar minstens evenveel mensen blijven deze herfstvakantie gewoon thuis en dan is het fijn als het weer een beetje meewerkt.

Alle elementen van de herfst

Deze afgelopen week bevatte vrijwel alle elementen van de herfst, met eerst een paar rustige dagen onder invloed van een hogedrukgebied. Halverwege de week nam een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan het stokje echter over en volgde onstuimig en nat weer, met afgelopen nacht aan de kust soms stormkracht 9, zware windstoten tot boven 100 kilometer per uur, in het hele land forse regen- en onweersbuien en op enkele plekken zelfs een windhoos. En dan hebben we het nog niet eens over de temperatuur gehad. Het werd dinsdag maar liefst 20 graden in het zuidwesten en ook de nachten waren alles behalve koud, met in de nacht naar woensdag nog zo’n 15 graden.

Overgang

Vandaag – donderdag – en de komende dagen zitten we weer een stuk lager en ligt het kwik rond de norm voor eind oktober, rond 13 graden. Wel wordt het onder invloed van een hogedrukgebied weer iets rustiger. Morgen waait het nog steeds wel stevig, vooral aan de noordwestkust en op de Wadden, met daar ook nog zware windstoten, maar in de loop van de dag neemt de wind geleidelijk wat af. Er trekt een lijn met buien van noord naar zuid over het land en het wordt slechts 10 tot 12 graden.

Rustig weekend

De laatste dagen van de herfstvakantie voor het midden en noorden van het land, maar meteen ook de eerste vakantiedagen voor het zuiden, verlopen vervolgens weer een stuk droger. Zaterdag is er eerst nog vrij veel bewolking, maar zondag is er in het hele land flink wat ruimte voor de zon. Ook is het met de zon er geregeld bij weer een graadje warmer, op beide dagen tot 14 graden.

Wisselvallige start, maar wederom rustig einde

Begin van de nieuwe week nemen lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan het echter weer over. Een koufront passeert op maandag, met vanuit het westen enkele regen- en onweersbuien, en ook de dagen daarna verlopen wisselvallig. Vanaf donderdag lijkt een hogedrukgebied vanuit het zuiden weer meer invloed op ons land te gaan krijgen en dat resulteert wederom in een aantal zo goed als droge dagen en weer iets vaker zonneschijn. Ook gaan de temperaturen met een zuiden- tot zuidwestenwind weer iets omhoog, met zoals het er nu naar uitziet overdag 16 tot 18 graden, en ook in de nachten veelal temperaturen in de dubbele cijfers, rond 11 graden.

Buitenactiviteiten

Voor wat betreft de buitenactiviteiten in de herfstvakantie zijn het komende weekend en de tweede helft van de vrije vakantieweek het meest geschikt. Maandag tot en met woensdag is er meer risico dat je nat wordt, al zitten er ook dan hele fraaie dagdelen tussendoor.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 4246