Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 3 april 2024

Taiwan is getroffen door de zwaarste aardbeving in 25 jaar. De aardschok met een magnitude van 7,4 richtte zware schade op het hele eiland aan. Er is ook een tsunamiwaarschuwing afgekondigd.

Volgens officiële cijfers zijn er bij een zware aardbeving voor de kust van Taiwan minstens negen mensen om het leven gekomen en over de 800 personen gewond geraakt. Zeker 127 mensen zitten nog vast. Het dodental loopt nog op.

Beelden Twitteraccount Brgsjks

De aardbeving vond plaats in de ochtend (lokale tijd) een paar kilometer ten oosten van Taiwan. Het weerbureau registreerde een beving met een magnitude van een 7,2 op een diepte van 15,5 kilometer aan de zuidoostkust van het eiland nabij de stad Hualien. Het United States Geological Survey (USGS) meldde een kracht van een 7,4 in het gebied, hoewel de autoriteiten zelfs van een 7,7 spraken.

Het epicentrum van de beving lag net ten oosten van het eiland op ongeveer een diepte van 15 kilometer.

Het epicentrum van de beving lag net ten oosten van het eiland op ongeveer een diepte van 15 kilometer.

Door het hele land was de beving te voelen. Met name de stad Hualien werd zwaar getroffen. Sommige gebouwen raakten zwaar beschadigd door de trillingen. Foto’s en video’s op sociale media tonen hoe verscheidene huizen instortten.

Volgens ooggetuigen was de aardbeving ook duidelijk te bespeuren in en rond de hoofdstad Taipei. Het openbaar vervoer is in verschillende grote steden op het eiland opgeschort.

Risico op een tsunami

In Taiwan, maar ook de omringende landen was er kort na de aardbeving tevens een tsunamiwaarschuwing van kracht. Inwoners in de zuidwestelijke prefectuur Okinawa van Japan werden opgeroepen zichzelf in veiligheid te brengen. Daar verwachtten de autoriteiten een drie meter hoge vloedgolf. Intussen is de waarschuwing ingetrokken.

Beelden TWitteraccount SgtMarguess

Op de Filipijnen zei het National Institute of Volcanology and Seismology ook dat er hoge tsunami-golven werden verwacht die uren aan konden houden. Mensen uit verschillende provincies van het eiland werden verzocht veiligheid te zoeken en de kustgebieden te verlaten.

In september 1999 werd Taiwan getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3. Op dat moment stierven er ruim 2.400 mensen.

Aardbevingen zijn echter niet ongewoon in het land. Het eiland voor de kust van China met ruim 23 miljoen inwoners ligt op de rand waar er twee tektonische platen samenkomen en kent zeer strenge eisen aan gebouwen. Daarom veroorzaken de meeste aardbevingen doorgaans toch relatief weinig schade.

Beelden Twitteraccount Alertarojanot

Bron: weerenradar.nl