Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-1-2021

De koude lucht wordt vanmiddag opgeruimd door een vanuit het westen naderend sneeuwfront. Het gaat vanmiddag vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen sneeuwen, in het oosten pas begin van de avond. De sneeuw blijft even liggen en er valt dan 2 tot regionaal 5 centimeter. We moeten tot en met morgenochtend dan ook rekening houden met gladheid door sneeuw(resten), maar ook door bevriezing van natte weggedeelten. Later vanavond sijpelt namelijk alweer zachtere lucht het land in.

Veel mensen verheugen zich enorm op de sneeuw, maar wie ervan wil genieten moet snel zijn, want lang duurt de sneeuwpret niet. Achter het front zit zachtere lucht en die arriveert in de loop van de avond al in het westen van het land, waardoor de sneeuw daar over zal gaan in regen en de sneeuw op de grond al wat drabbig wordt. Later in de nacht volgt ook het midden van het land.

Witte wereld

Hoe dan ook zullen we zondagochtend in vrijwel het hele land ontwaken in een witte wereld. Vooral in de oostelijke delen van het land is het nog wat kouder en blijft het sneeuwdekje het langst liggen. Achter het sneeuwfront zit nog een losse buienlijn, een zogeheten trog, en vooral in het oosten en noordoosten blijft zondagochtend dan nog een beetje sneeuw vallen. In de rest van het land is dit vooral wat lichte regen of motregen. Uiteindelijk arriveert de zachtere lucht ook in het oosten, waarna de sneeuw ook daar zal overgaan in nog een beetje motregen.

Onderkoelde (mot)regen

Die motregen is op sommige plekken nog onderkoeld en wanneer dit op de nog koude grond valt, zal het meteen vastvriezen. Vooral in het noorden is het risico op gladheid hierdoor groter. Valt de onderkoelde motregen echter op een laagje sneeuw, zal het voor wat betreft gladheid dan verder weinig doen.

Bevroren wegdek

En verder is er natuurlijk ook risico op gladheid door sneeuw en sneeuwresten. Omdat je de sneeuw en sneeuwresten duidelijk ziet, hou je meestal vanzelf al rekening met eventuele gladheid natuurlijk, maar er zijn ook plekken met verraderlijke gladheid. De soort die je niet ziet. Onze (grote) wegen worden over het algemeen goed sneeuwvrij gehouden en gestrooid, maar op het moment dat de sneeuw in de zachtere lucht overgaat in regen, kan het zijn dat de wegdektemperatuur nog onder nul is. De neerslag die dan op het nog koude wegdek valt, zal meteen bevriezen, waardoor het alsnog glad kan worden.

Groter risico op binnenwegen

Op binnenwegen wordt niet overal gestrooid en is de kans op gladheid dus groter. Houdt hier in ieder geval tot zondagmiddag rekening mee op de weg.

En verder, geniet vooral ook van de sneeuw!

Bron: weer.nl