Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 2-3-2021

De eerste dagen van de meteorologische lente verlopen heel aardig met flink wat zon. Alleen in het uiterste noorden en woensdag ook de westelijke kustgebieden kan ochtendgrijs hardnekkig blijven. Elders is het prachtig buitenweer met maxima tussen 14 en 17 graden, in gebieden met bewolking is het hooguit 6 tot 10 graden. Met een zuidelijke stroming op grotere hoogte komt vanaf vanavond ook weer Saharastof onze kant op. Dit levert mooie zonsopkomsten en -ondergangen op, maar donderdag ook smerige auto's.

Rondom een hogedrukgebied net ten noorden van het land wordt vandaag met een oostelijke wind droge en zachte lucht bij ons aangevoerd. Na het optrekken van een lokale mistbank is er in het midden en zuiden van het land al vrij snel weer volop ruimte voor de zon. In het zuiden schijnt de zon naar verwachting zo’n 10 uur en dat is het maximale in deze tijd van het jaar. In het noorden valt het, net als maandag, wederom tegen, met daar hardnekkig ochtendgrijs. Uiteindelijk moet het daar vanmiddag ook zonnig worden en is het overal heerlijk buitenweer. Op de Wadden wordt het niet warmer dan 6 of 7 graden, terwijl we in het binnenland naar 13 tot 16 graden gaan. Mogelijk tikt Zuid-Limburg de 17 graden aan.

Vanaf vanavond weer Saharastof

Op een wat grotere hoogte in de atmosfeer is de stroming zuidelijk. Er stroomt niet alleen zachte lucht ons land binnen, maar vanaf vanavond ook weer Saharastof, afkomstig uit Noord-Afrika. Deze 'wolk' met stof trekt over Spanje, Frankrijk en België richting ons land. Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht. Daardoor gaat de zonsondergang gepaard met prachtige rode en oranje kleuren.

Woensdagochtend zit de grootste hoeveelheid Saharastof in de lucht, waardoor we dan ook een mooie zonsopkomst mogen verwachten. Dit geldt niet voor het noordwesten van het land, daar start de dag grijs en kil met mist en lage bewolking.

Alweer kans op een warmterecord

Na een koude start met regionaal lichte vorst, krijgen we een lenteachtige woensdag. Het wordt nog wat zachter dan vandaag met op veel plaatsen 14 of 15 graden. Als het in De Bilt 15,0 graden wordt kunnen we weer spreken van een officiële lentedag. Dit zou tevens de officieel warmste 3 maart sinds het begin van de metingen betekenen. Het huidige datum-warmterecord staat op naam van 1930 met in De Bilt 14,7 graden. In Maastricht werd het deze dag 18,1 graden. Dit landelijke record blijft waarschijnlijk staan, al komen we wel in de buurt.

De lucht is woensdag niet meer zo strakblauw. Door Saharastof is de lucht een beetje bruinig en melkachtig, zeker omdat er ook wat sluierbewolking over het land trekt. In het noordwesten blijft het de hele dag kil met lage bewolking en mist en in de middag wordt het ook op de westelijke stranden en in het noorden grijs en koud. In deze bewolkte gebieden is het maar 6 tot 10 graden.

Omslag en smerige auto's en ramen

Vanaf donderdag slaat het weer om. Een klein lagedrukgebiedje weet ons land vanuit het zuidwesten te bereiken, met in de nacht naar donderdag en vooral donderdag overdag in de zuidelijke helft van het land een beetje regen. Daardoor komt Saharastof mee naar beneden en dat levert smerige auto's en ramen op.

Daarachter bouwt zich weer een hogedrukgebied op boven de Britse Eilanden en draait de wind bij ons naar het koudere noorden, maar de lucht is dan wel weer schoon en vrij van Saharastof. Hoewel storingen vanaf vrijdag uit de buurt worden gehouden door het hogedrukgebied en we de zon vaak zien, wordt het overdag dan nog maar een graad of 7. In de nachten vriest het licht tot matig met in het weekend lokaal temperaturen tot -7 graden.

Bron: weer.nl