Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 16-06-2024 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er af en toe wat zon maar komen er ook enkele buien voor, later in het westen mogelijk met onweer. De wind komt uit het zuiden en is matig boven land, 3-4, en krachtig langs de kust, 6 Bft.. Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Er trekken buien over, soms met onweer. In de loop van de middag wordt het in het westen droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond verdwijnen de meeste buien en klaart het steeds meer op. De wind wordt zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit een zuidelijke richting. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het eerst droog, later is er in het zuiden een enkele bui. De minima liggen rond 10°C. Er is weinig wind, alleen aan de kust staat een meestal matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een sturend lagedrukgebied is min of meer stationair bij het noorden van de Britse Eilanden. Aan de zuidoostflank voert een zuidwestelijke stroming in onze omgeving maritiem polaire lucht aan. Een occlusie, herkenbaar aan een band met bewolking en hogere theta-w dan de omgeving, sleept boven het zuidoosten. Een kortgolvige hoogtetrog beweegt vanmiddag over het noordwestelijk kustgebied noordoostwaarts. Tegelijkertijd trekt een randstoring over België oost- tot noordoostwaarts, waardoor ook de restanten van de slepende occlusie tijdelijk worden opgetild. Rond het laag bevindt zich ook een ingedraaide occlusie, die van tijd tot tijd het noordwesten van de FIR schampt. Maandag overdag wordt de stroming tijdelijk iets meer zuidelijk en stroomt er warmere lucht het zuidoosten binnen. In combinatie met een cyclonale (boven)stroming en de mogelijke passage van een kortgolvige hoogtetrog, resulteert dat in een opleving van de buienactiviteit. Maandagavond wordt de stroming weer westelijker.

Dinsdag 18 juni bevinden we ons in een grootschalige hoogtetrog, gevuld met maritiem polaire lucht, die op het punt staat een hoogtelaag af te snoeren boven het Iberisch schiereiland. Hierdoor breekt de cyclonale stroming boven onze omgeving en kan zich een uitloper vormen van een Atlantisch hoog richting het zuiden van Scandinavie. Woensdag en donderdag komt de rugas boven ons land te liggen maar wordt deze alweer van het zuiden uit verzwakt door het noordoostwaarts bewegende afgesnoerde (hoogte)laag. In een aantal leden trekt het opvullende laag nog op of rond vrijdag als een actieve storing over ons land, waarna de rug zich kan herstellen. Op hoogte blijft de stroming echter vrij strak zonaal en een eventueel blokkerend hoog lijkt niet lang stand te kunnen houden. Wel lijken we aan de warme kant te zullen blijven in van oorsprong maritiem tropische lucht, mogelijk enige tijd profiterend vans stabiliteit aan de flank van de rug of een hoog.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met vooral landinwaarts enkele buien, een enkele met onweer. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het zuid tot zuidwesten. Morgenmiddag is het half tot zwaar bewolkt met in de zuidoostelijke helft buien, soms met onweer of hagel. In het noordwesten en westen blijft het waarschijnlijk droog en schijnt de zon geregeld. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit het zuidwesten, aan de kust uit het westen. Morgenavond is het in de zuidoostelijke helft meestal bewolkt met buien. In de loop van de avond komen er minder buien. In het noorden en westen is het droog en schijnt de zon. Landinwaarts is er weinig wind. In het noordwesten staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag start de dag droog met een mix van zon en sluierwolken. Geleidelijk neemt de bewolking toe en ’s middags trekt een gebied met buien vanuit het zuidoosten over het land. Het is nog niet helemaal zeker wanneer dit gebied overtrekt en of het hele land met buien te maken krijgt. Er zijn namelijk scenario’s dat het in het noordwesten droog blijft. Voor de buien uit kan het kwik nog stijgen naar 19°C tot 21°C. Hiermee is het dan iets warmer dan voorgaande dagen.

Woensdag verloopt de dag droog met een mix van wolken en zon. Met maxima van 18°C tot 22°C wordt het een fraaie dag. Let wel op want de zon is erg krachtig met UV-Index 5 tot 6.

Donderdag wordt een warme junidag met landinwaarts mogelijk zomerse temperaturen van 25°C of meer. Er is flink wat ruimte voor de zon en een groot gedeelte van de dag is het droog. Later op de dag neemt de kans op stevige regen- en onweersbuien toe. Waarschijnlijk kan dan weer veel regenwater in korte tijd vallen. Vrijdag verloopt buiig en mogelijk een stuk minder warm. Daarna neemt de kans op een droger, warmer en zonniger weertype toe.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk wisselvallig met maximumtemperaturen rond 20°C en vrij zachte nachten. In de loop van de volgende week komt er meer zon, neemt de dagelijkse neerslagkans af naar 30-40% en de kans op zomerse maximumtemperaturen toe naar circa 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema