Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 07-12-2021

Na een nacht met op veel plaatse (natte) sneeuw, ziet het weer er vandaag overdag even beter uit. De zon komt er geregeld door en na een laatste bui in de ochtend blijft het op de meeste plaatsen droog. De zuidelijke tot zuidoostelijke wind neemt in de loop van de dag geleidelijk toe en de temperaturen stijgen vanmiddag op de meeste plaatsen tot 5 of 6 graden. In de oostelijke helft van het land kan het tot 10 uur vanochtend nog glad zijn oor sneeuwresten en door bevriezing van natte weggedeelten. Daarna is ook die overlast even voorbij.

De sneeuw van de afgelopen nacht had te maken met een storing die ons land gisteravond al binnentrok. Eerst viel vooral regen en leek het er niet op dat het nog ergens wit zou worden. Later in de avond en nacht, toen de neerslag intensiever werd, ging de regen op steeds meer plaatsen alsnog in sneeuw over, tot in het westen van het land aan toe. Het waren echter vooral de gebieden in de oostelijke helft die wit werden. Op veel plaatsen kwam daar een gebroken laagje van tussen 0 en 2 centimeter te liggen, de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, de heuvels bij Nijmegen en de hogere delen van de Achterhoek en Overijssel kregen 2 tot 3 centimeter.

Noordoosten en oosten (natte) sneeuw

Het betere weer van vandaag zet vanavond en de komende nacht niet door. Onder invloed van een lagedrukgebied, dat vooral de west- en de zuidkust van Ierland stormweer brengt, trekt de zuidelijke tot zuidoostelijke wind vanmiddag aan, aan zee tot krachtig (kracht 6). Ook neemt de bewolking toe. Vanavond en de komende nacht begint het uit die bewolking vanuit het westen te regenen. In het noordoosten en oosten kan het opnieuw ook tot (natte) sneeuw komen. Daar kan plaatselijk een laagje van enkele centimeters ontstaan, in de rest van het land gebeurt dat niet. De zuidoostenwind is aan zee hard (kracht 7) en het koelt af tot tussen 1 en 4 graden.

Morgen geregeld zon

Morgen is de neerslag voorbij en lijkt het weer sterk op dat van vandaag. Opnieuw schijnt de zon geregeld en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het blijft wel stevig waaien vanuit het zuidoosten. Aan zee kan die wind nog altijd hard zijn, verder op zee staat een even een stormachtige wind, kracht 8. Met temperaturen tussen 6 en 8 graden is het iets zachter dan vandaag, maar de wind is er de oorzaak van dat het toch waterkoud aanvoelt buiten de deur.

Donderdag en vrijdag op de wintergrens

Donderdag en vrijdag liggen we op de wintergrens. Terwijl de temperaturen in het noordoosten overdag niet veel hoger komen dan 2 of 3 graden bij een zwakke tot matige wind met een oostelijke component, kan het kwik in het zuidwesten tot 6 of 7 graden stijgen. Daar heeft de wind een westelijke component. Verder hebben wolken beide dagen de overhand en kan vooral in het zuidwesten af en toe een beetje regen vallen. In de rest van het land is het droog.

In het weekend zachter

In het weekend bereikt zachtere lucht ons land vanuit het zuidwesten. Zaterdag is het bewolkt, komt de zon er soms door en blijft het op de meeste plaatsen droog bij temperaturen tussen 4 graden in het noordoosten en 8 graden in het zuidwesten van het land. Zondag valt af en toe regen en kan het in zuidwesten alweer10 graden worden. Groningen doet het dan met 6 graden.

Bron: weer.nl