Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-08-2022

Dit weekend bereikt de meteorenzwerm Perseïden zijn hoogtepunt. Komende nacht (naar zaterdag) vallen naar verwachting gemiddeld 85 meteoren per uur en dat bij minimumtemperaturen rond 16 graden. Alleen de vallende sterren die het meeste licht produceren (zo'n 10 tot 20 per uur) zijn daadwerkelijk ook te zien. Dat komt doordat de volle maan tijdens het heldere weer dat wordt verwacht een behoorlijke hoeveelheid licht geeft. Het is wel een heerlijk moment om even af te koelen.

Het is de afgelopen dagen steeds warmer geworden en vandaag worden op 8 plaatsen in het zuiden en oosten van Nederland de eerste hittegolven een feit. Morgen is er ook officieel sprake van een landelijke hittegolf. We spreken van een hittegolf als het op 5 aaneengesloten dagen 25,0 graden of meer wordt, en het kwik op 3 van die dagen ook boven 30,0 graden uitkomt. De nachten waren daarentegen wel relatief koel, want we zitten alweer in de tijd van het jaar dat de dagen weer korten en de nachten juist lengen. In die alweer iets langere nachten daalde de temperatuur de afgelopen tijd steeds tot rond een graad of 15 en dat is ten opzichte van overdag heerlijk koel.

Heldere en verkoelende nachten

Dat zomerse weer hebben we te danken aan een groot hogedrukgebied dat boven een groot deel van Europa ligt. Deze houdt storingen op afstand en maakt dat het niet alleen overdag zo goed als helder is, maar ook in de nachten. En dat is gunstig voor wat betreft het kijken naar vallende sterren. Niet alleen helder, maar ook heerlijk verkoelende omstandigheden dus.

Maan flinke stoorzender

De meteorenzwerm Perseïden bereikt morgen, zaterdag 13 augustus, rond 8 uur, zijn hoogtepunt. Komende nacht vallen er van deze zwerm gemiddeld zo’n 85 meteoren per uur, maar hiervan zullen er bij ons naar schatting ongeveer 10 tot 20 per uur zichtbaar zijn. De maan is namelijk zo goed als vol en is dus qua verlichting een flinke stoorzender. Alleen de helderste meteoren zijn hierdoor zichtbaar. Het beste moment om te kijken is dan ook morgenochtend augustus om circa 4:45 uur. Rond 5:45 uur gaat het schemeren en om 6:20 uur komt de zon alweer op.

Ook voor en na het maximum

De meteoren van de Perseïden zijn helder, snel en ze hebben fraaie, nalichtende sporen. De zwerm heeft een relatief korte piek, maar ook tot 12 dagen voor en na dat maximum zijn er nog meteoren van deze zwerm te zien. Iedere dag verder weg van het hoogtepunt zijn er wel circa 40% minder meteoren per uur te zien, maar als je dan toch in de tuin of op je balkon zit af te koelen, heb je niet veel meer nodig dan een heldere hemel, een (lig)stoel en wat geduld.

Jaarlijks in de zomervakantie

Elk jaar trekt de aarde rond begin/half augustus door de meteorenzwerm van de Perseïden. Het is een van de meest bekende meteorenzwermen en niet alleen omdat het een van de rijkste zwermen van het noordelijk halfrond is, maar ook doordat het hoogtepunt bij ons precies in de zomervakantie valt.

Wat zijn meteoren eigenlijk?

Vallende sterren, ofwel meteoren, zijn niet echt sterren die vallen. Het zijn stukken materie, zoals rots en ijs die door ons zonnestelsel bewegen. Soms komen die rotsblokken in onze atmosfeer terecht. De meteoren bewegen met hele hoge snelheid en door wrijving met deeltjes in onze atmosfeer verbanden/verdampen die stukken materie dan. Daardoor is er een korte, felle lichtflits te zien, die we aanduiden als een vallende ster.

Bron: weer.nl