Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-06-2022

De zon schijnt de komende dagen volop en het wordt steeds warmer. Vrijdag en zaterdag krijgen we in het zuiden waarschijnlijk voor het eerst dit jaar met tropische temperaturen te maken. Vanaf zondag lijkt het opnieuw gevoelig koeler te worden.
Het was de afgelopen nacht helder in Nederland. Dit betekende niet alleen dat de supermaan goed te zien was, maar ook dat het flink kon afkoelen. Op anderhalve meter hoogte werd het op de vliegbasis Twenthe bij Enschede het koudst. De temperatuur daalde daar tot 3,9 graden. Aan de grond werd het er precies 0 graden; net geen vorst dus.

Vandaag in het zuiden veel zon

Vandaag wordt vooral in de zuidelijke helft van het land veel zon verwacht. In het midden en noorden kunnen ook enkele wolkenvelden overdrijven en ontstaan vanmiddag stapelwolken. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige westenwind lopen de temperaturen uiteen van 18 graden in het noordwesten tot 23 graden in het zuiden.

Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen en wordt het nevelig. Hier en daar, en de kans daarop is het grootst in het noordoosten, ontstaat mist. De temperaturen dalen weer flink en komen op de koudste plaatsen op 6 of 7 graden uit. Morgen en donderdag is het dan op de meeste plaatsen zonnig, alleen in het noordoosten kunnen nog stapelwolken ontstaan. Er waait een zwakke tot matige noordoostelijke wind en het wordt warmer dan vandaag met 20 tot 22 graden in het noorden en 27 graden in het zuiden.

Vrijdag en zaterdag regionaal tropisch

Vrijdag en zaterdag zijn de dagen waarop we een golf van de warmte meekrijgen, die het zuiden van Europa deze dagen in de greep heeft. Vrijdag kan het bij veel zonneschijn in het zuiden al op enkele plaatsen 30 graden worden. Het is de eerste keer dit jaar dat we ergens in Nederland met tropische warmte te maken krijgen. Zaterdag kan het op nog wat meer plaatsen 30 graden of warmer worden. In het zuiden zijn dan maximumtemperaturen van 32 of 33 graden mogelijk en mag je het dus gewoon heet noemen.

In de nacht naar zondag en zondag overdag dringt vanuit het noordwesten veel koelere lucht het land binnen. Op de overgangszone met de warmte bevindt zich een wolkenzone en komen een paar regen- en onweersbuien voor. Hoe zwaar die uitpakken, zal van het moment afhangen waarop ze overtrekken. Hoe warmer het voor de buien uit nog is, hoe meer energie ze kunnen oppikken en hoe zwaarder ze zullen zijn.

Vanaf zondag koeler

Omdat het onweer vooral een nachtverhaal lijkt te zijn, ziet het er voor zondag overdag wel weer goed uit. De zon komt er dan toch weer geregeld door, er zijn ook stapelwolken en met een stevige noordwestelijke wind wordt duidelijk koelere lucht aangevoerd. Het wordt daarin ’s middags niet warmer dan tussen 16 graden op de Wadden en 22 graden in het zuiden van het land. Verder kan nog steeds een enkele bui vallen.

Ook na zondag houdt dat wat koelere weer voorlopig aan. Bijna dagelijks valt een bui of een spatje regen, maar laat ook de zon zich behoorlijk zien. De wind waait meestentijds uit richtingen tussen west en noordwest en de temperaturen handhaven zich op een niveau van tussen 17 graden op de Wadden en 22 graden in het zuiden van het land.

Bron: weer.nl