Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 13-06-2022

Bij de vroege en hete start van de zomer van dit jaar in het zuidwesten van Europa speelt de droogte van de laatste maanden in die gebieden een grote rol. Dit speelt in veel landen in het zuiden eigenlijk al vanaf de afgelopen wintermaanden.
In Spanje was de droogte zelfs al van een eerdere datum. Daar verliep een groot deel 2021 ook al erg droog. Toen de winterregens door de almachtige hogedrukgebieden in die regio uitbleven, gingen steeds meer alarmbellen af. Gelukkig zakten in april nog een paar storingen naar het zuiden af en kwam het vooral in de regio’s aan de Middellandse Zee in het zuiden en oosten van Spanje alsnog goed. Dieper het binnenland in viel veel minder.

Natuurbrand

Al met al houdt de droogte er in grote lijnen nog steeds aan. In het zuiden woedde vorige al een grote natuurbrand, net ten noordwesten van Marbella. Meer dan 3500 hectare verbrandde in een gebied dat vorig jaar ook al zwaar getroffen was. Ruim tweeduizend mensen moesten worden geëvacueerd. Inmiddels is de brand onder controle. Omdat het de komende tijd in Spanje zo heet is, is het wachten op nieuwe branden.

Foto gemaakt door Geert Molema

Malta (Kariinthië)

Er stroomt nog wel water door riviertjes in de Alpen, maar het is veel minder dan normaal door doordat de meeste sneeuw, ook in het hooggebergte, al gesmolten is.

Wat verder naar het noorden kampt ook Frankrijk ook met droogte. Niet alleen in het zuiden was er de afgelopen maanden, ook daar door de invloed van de hogedrukgebieden, gebrek aan regen. Ook in het noordwesten, zelfs in delen van het anders zo natte Bretagne, hebben ze op dit moment met grote droogte te kampen. Ook in het zuiden van Frankrijk moest de brandweer al uitrukken voor diverse natuurbranden.

Stuwmeren laag

En dan hebben we Italië nog en eigenlijk alle gebieden aan de zuidkant van de Alpen, dus bij voorbeeld ook het Oostenrijkse Karinthië. Weerwaarnemer Geert Molema van Weer.nl verblijft op dit moment in Oostenrijk aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Ook daar, de buurt van het plaatsje Malta, staan de stuwmeren laag en ligt er, zelfs in het hooggebergte, nog maar weinig sneeuw. Het is in de Alpen de afgelopen weken, ook in het hooggebergte, bijzonder warm geweest. De meeste sneeuw is op veel plaatsen dan ook al gesmolten. Het smeltwater dat er nog is, komt vooral van smeltende gletsjers.

Foto gemaakt door Arjan Ehlert

Geneve

De Alpen in de buurt van Geneve. Ook hier is veel sneeuw al verdwenen.

Collega Arjan Ehlert van DTN vierde vakantie Frankrijk, in het gebied zuid van de Alpen, maar ten noorden van Monaco. De stuwmeren stonden er laag, ook daar is te weinig regen gevallen, zegt hij. Dit droge gebied sluit naadloos aan op het noorden van Italië, waar het sinds eind vorig jaar al veel te droog is. De problemen stapelen zich daar al een tijd op. Eerst was er te weinig sneeuw, toen gebrek aan smeltwater en inmiddels staan de rivieren erg laag en is het sappelen met het water dat nog wel over is. Verder is het ook in het noorden van Italië de afgelopen maanden al tot meerdere natuurbranden gekomen.

Hete Sahara

Naast de droogte in het zuiden van Europa, vallen ook de hoge temperaturen in het gebied van de Sahara, in het noorden van Afrika op. De temperatuur ligt er al lange tijd vrijwel voortdurend (dik) boven normaal. Nu die hete lucht via Marokko en Spanje de oversteek over de Middellandse Zee Europa in heeft gemaakt, komen twee effecten bij elkaar: de extra warme lucht en de droogte. De felle en langdurig schijnende zon doet in die gebieden de rest. En zo komt het al vroeg in het seizoen tot extreme temperaturen.

Foto gemaakt door Arjan Ehlert

Castellane

Een foto uit het Zuid-Franse Castellane. Ook hier is de laatste maanden veel minder regen gevallen dan normaal.

Ook in Nederland is de eerste[ helft van het jaar 2022 tot nu toe droog verlopen. Toch hebben we het wat dit betreft de afgelopen jaren al wel meer voor kiezen gekregen. Een eerste interessante test krijgen we rond het komende weekend als ook wij een portie van de Zuid-Europese warmte over ons heen krijgen. Dan kunnen we zien of het ook bij ons al droog genoeg is om het tot extreme temperaturen te laten komen.

Bron: weer.nl