Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-01-2022

Begin deze week trok tropische cycloon Ana met veel wind en regen de Afrikaanse zuidoostkust op, waarbij het vooral in Mozambique en Malawi tot veel schade, gewonden en zelfs doden kwam. Ana is de eerste tropische cycloon van het seizoen in die regio en de tweede, Batsirai, is inmiddels ook gevormd boven de Indische Oceaan.

Afgelopen zaterdag schreven we in deze rubriek al over een potentiële tropische cycloon, die op dat moment nog tussen de kleinere eilanden Réunion en Mauritius en het ‘rode eiland’ Madagaskar lag. Die actieve depressie groeide in dat weekend uiteindelijk niet uit tot een cycloon, maar trok alsnog met veel regen en wind over de noordelijke helft van Madagaskar. Na de eerdere overstromingen in vooral de noordelijke helft van het land, kwam het er toen weer tot veel wateroverlast en schade. Dit terwijl de zuidelijke helft van Madagaskar juist te maken heeft met extreme droogte. Meer dan een miljoen mensen lijden er honger en eten er uit wanhoop sprinkhanen en cactussen. Het contrast tussen het noorden en zuiden van het eiland is dan ook enorm. Nu begint ook daar echter het regenseizoen.

Eerste tropische cycloon van het seizoen

Vervolgens trok de depressie op zondag de Straat van Mozambique over en ontwikkelde toen boven het warme zeewater verder. Het duurde dan ook niet lang, voordat het geheel uitgroeide tot een tropische storm en later die dag de naam Ana kreeg. De naam beginnend met de letter A, omdat het de eerste van het seizoen daar is.

Mozambique

Op maandag 24 januari kwam Ana aan land in de provincie Nampula in Mozambique, met regionaal 200 millimeter regen binnen een etmaal en een gemiddelde windsnelheid van ruim 100 kilometer per uur. De tropische cycloon trok gedurende de dag verder westwaarts, waarbij het vooral in de provincies Zambezia en Tete tot veel problemen kwam. Woningen, scholen, maar ook belangrijke wegen en bruggen werden door de harde wind en talrijke overstromingen verwoest.

Regenseizoen

Ondanks dat het er momenteel regenseizoen is, viel er de afgelopen weken ongewoon veel regen in de zuidelijke delen van Afrika. Bijna dagelijks viel er daar wel ergens meer dan 100 mm regen binnen een etmaal, soms zelfs meer dan 200 millimeter, waardoor het er in meerdere regio’s tot desastreuze overstromingen kwam.

Klimaatverandering

Het Afrikaanse land Mozambique is wereldwijd een van de landen dat het meest getroffen wordt door klimaatverandering. Het land kampt door het opwarmende zeewater steeds vaker met extreme weersomstandigheden. Zo kwam het er de laatste jaren herhaaldelijk tot zware stormen en cyclonen, stortregens, overstromingen, maar ook langdurige droogte. Veel oogsten mislukken hierdoor, waardoor ruim 10 miljoen mensen er in extreme armoede leven en afhankelijk zijn van voedselhulp.

Nummer 2 komt eraan

Inmiddels is Ana afgezwakt tot een reguliere depressie, boven de zuidelijke delen van het Afrikaanse continent, maar een volgende tropische cycloon ligt alweer klaar boven de Indische Oceaan. Zoals wij momenteel te maken hebben met een westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan, zien we op de Indische Oceaan juist een straffe oostelijke stroming op dit moment. Om de haverklap worden er lagedrukgebieden van oost naar west getransporteerd en onder gunstige omstandigheden kan zo’n depressie dan uitgroeien tot een zware storm of tropische cycloon.

video

T ropische cycloon Batsirai

Een volgend lagedrukgebied is in die oostelijke stroming nu ook alweer uitgegroeid tot een tropische cycloon en heet Batsirai. Het geheel trok het afgelopen etmaal over warm, maar open zeewater en ontwikkelde zich snel tot tropische cycloon. Inmiddels is Batsirai in minder gunstige omstandigheden terecht gekomen en zwakt iets af, maar op de langere termijn lijkt het geheel weer te gaan activeren en pakt dan zijn tropische cycloon status weer op. Vooralsnog lijkt er weinig te gebeuren, maar vanaf zondag komt Batsirai in de buurt van het eiland Port Mathurin, met gemiddelde windsnelheden van 130 kilometer per uur, windstoten tot bijna 160 kilometer per uur en veel regen.

Westelijke koers

Na het weekend trekt Batsirai op basis van de huidige berekeningen verder westwaarts, om langs en misschien zelfs deels over de kleine eilanden Mauritius en Réunion te trekken. Tegelijkertijd lijkt het geheel dan wel iets verder af te zwakken. Wat de storm daarna gaat doen, is nog onzeker. Mocht hij stand houden en zijn westelijke route voortzetten, zal hij onderweg ook Madagaskar en uiteindelijk Mozambique weer tegenkomen. Dan hopelijk met minder extreme regenval en wind.

Bron: weer.nl