Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-01-2022

Het lijkt steeds duidelijker te worden dat het noordoosten van de Verenigde staten vanaf vanavond en ook morgen met een zware sneeuwstorm te maken krijgt. Gaven de berekeningen van het Europese model dit de afgelopen dagen al aan, nu is ook het Amerikaanse model bijgedraaid. Er worden extreme hoeveelheden sneeuw verwacht, die tot tussen 50 en 75 centimeter kunnen oplopen. Lokaal zou zelfs nog een beetje meer kunnen vallen.

De storm, die ter plaatse een Nor’easter wordt genoemd, kan met windsnelheden tot windkracht 9 en windvlagen tot zo’n honderd kilometer per uur gepaard gaan. De combinatie van driftsneeuw, de sterke wind en de grote hoeveelheden neerslag die worden verwacht, maken dat in het zeer dichtbevolkte gebied waarin onder meer de steden Boston. New York en Philadelphia liggen, op zeer grote overlast en ontwrichting van de samenleving wordt gerekend.

Het ervoor verantwoordelijke lagedrukgebied ontwikkelt zich zo snel dat het ook wel een ‘bomb-cyclone’ wordt genoemd. Het systeem, dat de sneeuwstorm van de komende dagen veroorzaakt, ontstaat op zee ten oosten van de staat Georgia en begint dan aan zijn tocht naar het noorden. Daarbij kan de luchtdruk in de kern met meer dan 24 hPa in 24 uur tijd dalen. Zo’n snelle ontwikkeling is vergelijkbaar met die van de sterkste tropische systemen.

Warme Golfstroom

Nor‘easters komen in de maanden september tot en met april vaker voor. De ervoor verantwoordelijke lagedrukgebieden ontstaan in het grensgebied van koude lucht, die vanuit Canada de Verenigde Staten binnendringt, en warme lucht boven zee. De kern van het lagedrukgebied volgt vaak de Warme Golfstroom, die zich even buiten de kust op zee ten oosten van de VS bevindt. Die herbergt zoveel energie dat lagedrukgebieden erboven zich als een bom kunnen ontwikkelen. Vandaar dat ook wel de term ‘bomb-cyclone’ wordt gebruikt.

Van groot belang voor de uitwerking op de kustregio’s is de exacte koers van het lagedrukgebied. Het Amerikaanse model berekende de afgelopen dagen een koers die oostelijker lag dan die in het Europese model. In de Europese visie was het gebied dat met de sneeuwstorm te maken krijgt dan ook een stuk groter. In de nieuwste berekeningen, die net binnen zijn, zien we dit grote verschil niet meer terug. Het Amerikaanse model is bijgedraaid. De zware neerslag en de harde wind die erbij hoort, lijken nu tot diep in het binnenland door te dringen. Het gebied dat ermee te maken lijkt te krijgen, is groot en herbergt ongeveer 42 miljoen mensen. Er wordt grote ontwrichting gevreesd.

Tot nu toe weinig sneeuw

Tot nu toe viel de winter in het noordoosten van de VS mee. Er is nog maar één keer sneeuw van enige betekenis gevallen, en dat is voor die omgeving maar weinig. Nu lijkt zich dus een tweede winterstorm aan te dienen. Dat is nog altijd veel meer dan wat wij in Nederland tot nu aan winterweer hebben gehad. Sneeuwstormen zijn in ons door de Oceaan gedomineerde klimaat dermate zeldzaam dat je er in je hele leven maar een handjevol meemaakt, als dat al gebeurt.

De weersontwikkelingen die vorig jaar op 7 februari tot sneeuwstorm Darcy leidden, waren zo zeldzaam en zaten zo vol met onverwachte wendingen dat het feitelijk een wonder was dat deze situatie er überhaupt kwam. Winterliefhebber zijn, kan in Nederland bijna niet zonder teleurstellingen. Het komt er in ons land in het nieuwe klimaat bijna niet meer van. Voor het grootste deel van de tijd is dat frustrerend, als het wel een keer lukt, een groot geluk.

Bron: weer.nl