Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 27 mei 2024

Vanaf vrijdag komt een groot hoogtelaag boven de Alpen te liggen. Aan de grond zorgt een noordelijkse stroming ook nog voor opstuwing van de regenwolken tegen de alpen, waardoor het nog harder gaat regenen. Deze situatie zal ook een groot deel van volgende week aanhouden, waardoot enorme hoeveelheden regen kunnen vallen. De weermodellen komen tot eind volgende week met regensommen van 100 tot 250 mm aan de noordkant van de Alpen, wat ook voor daar enorm veel is.

Vanaf eind van deze week gaat er in de Alpen erg veel regen vallen. Vooral aan de noordkant van de Alpen zijn enorme regenhoeveelheden mogelijk, er dreigt grote wateroverlast.

Hierdoor is volgende week flinke wateroverlast mogelijk in die regio. Kleinere rivieren, maar ook meren kunnen buiten hun oevers treden, in de bergen zijn aardverschuivingen en modderlawines mogelijk. Ook de grote rivieren Rijn en Donau kunnen flink aanzwellen in de loop van volgende week, belangrijk voor eventuele vakantiegangers die volgende week op de campings langs de rivier in deze regio vertoeven.

Ook de zuidkant van de Alpen zal veel regen krijgen, al zijn de hoeveelheden wel wat minder dan aan de noordkant. Toch zijn ook hier vanaf vrijdag 100 tot 150 mm regen mogelijk, waardoor regional flinke wateroverlast kan ontstaan. Hiervan kunnen ook de populaire vakantiegebieden rondom het Comer meer en het Gardameer getroffen worden.

De toppen van de Alpen en de gletsjergebieden krijgen een enorm pak sneeuw en dat is goed nieuws voor de krimpende gletsjers. Deze liggen nog steeds onder een laag van meerdere meters sneeuw bedolven en daar komt nu nog meer bij. De situatie voor de gletsjers is momenteel zo gunstig als in jaren niet meer.

Bron: weerenradar.nl