Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-06-2022

De astronomische zomer van 2022 gaat vandaag van start. Om 11.14 uur staat de zon op zijn noordelijkste punt het dichtstbij Nederland en begint de zomer. Het weer van vandaag en ook dat van de komende dagen verloopt geheel in stijl. Er is veel zon en het wordt steeds warmer. Later in de week neemt de kans op onweersbuien toe.

We komen uit een koude nacht. In het oosten van het land daalde de temperatuur op de vliegbasis Twenthe bij Enschede tot 2,9 graden. Aan de grond kwam het er met een temperatuur van 0,1 graden net niet tot vorst. In een duinpan bij Castricum aan Zee maten vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet op 1,5 meter hoogte een temperatuur van -1,8 graden, vorst op normale waarnemingshoogte dus! Verder ontstond regionaal korte tijd mist, op veel meer plaatsen kwam grondmist voor. Lokaal hing ook nog wat bewolking.

Vandaag rustig weer

Met een hogedrukgebied boven het hoofd is het vandaag erg rustig weer. Er wordt veel zon verwacht, later kan ook nog een enkele stapelwolk ontstaan en drijft in het zuidoosten een beetje bewolking binnen. Het blijft droog en bij een meest zwakke, geleidelijk oostelijke tot noordoostelijke wind wordt het vanmiddag van noord naar zuid tussen 20 en 25 graden. Aan zee kan het bij een wind van zee later een beetje afkoelen.

Ook morgen veel zon

Vanavond en de komende nacht is het helder en kan opnieuw hier en daar grondmist ontstaan. Het koelt vooral in het noordoosten en oosten nog een keer behoorlijk af, al is het met minimumtemperaturen tot 7 graden op de koudste plekken niet meer zo koud als in de voorgaande nacht. Morgen lijkt het zo mogelijk nog zonniger te zijn dan vandaag en doordat de oostelijke tot noordoostelijke wind weer iets sterker wordt, lopen de temperaturen verder op. Het wordt van noordwest naar zuidoost 22 tot lokaal 29 graden.

Donderdag het warmst, daarna onweer

De donderdag lijkt de warmste dag van de week te worden. De temperaturen stijgen dan in het binnenland – en dan met name in het oosten – tot tropische waarden van rond 30 of 31 graden. Eerst is er daarbij veel zon, later neemt vanuit het zuiden de kans op een eerste regen- of onweersbui toe. Vrijdag lijken die buien op grotere schaal voor te komen en dan kunnen er ook pittige exemplaren tussen zitten. Voor de buien uit kan het in het binnenland nog 26 graden worden, tijdens de buien doet het kwik een stapje terug.

Ook in het weekend een paar buien

In het weekend kunnen nog steeds een paar buien vallen, zondag mogelijk weer met onweer. Zaterdag stijgen de temperaturen daarbij nog naar waarden die van noordwest naar zuidoost tussen 22 en 26 graden liggen, zondag is het met 19 tot 22 graden een tikkeltje koeler.

Bron: weer.nl