Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzij, 28-06-2022

De droogte en de hitte in Italië eisen steeds meer hun tol. De Po, de rivier die het economisch belangrijke noorden van water voorziet, staat zo’n 80 procent lager dan normaal, de sneeuw is uit de bergen verdwenen en het aantal natuurbranden ligt meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar. Het is een kwestie van dagen of uiterlijk twee weken en Italië roept de noodtoestand uit vanwege de droogte. Water komt dan op rantsoen en mogelijk gaat de kraan regionaal een deel van de dag zelfs helemaal dicht.

De bodem voor de huidige situatie, die steeds meer de contouren van een crisis begint te vertonen, is al in de wintermaanden gelegd. Hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa, die tijdens de wintermaanden maar van geen wijken wilden weten, waren er de oorzaak van dat er in de zuidelijke Alpen veel te weinig sneeuw viel.

Nauwelijks sneeuw

Hoort er aan het begin van de zomer op 3000 meter hoogte nog ongeveer 2 meter aan sneeuw te liggen, dit jaar is alles weg en staan de bloemen al in bloei. Er komt dan ook nog maar weinig smeltwater uit de Alpen en dat heeft zo zijn repercussies op de rivieren in de Povlakte en op de Po zelf. Deze normaal machtige, grote en brede rivier is nu tot een smalle stroom verworden die nog geen 20 procent van het water vervoert dat er normaal in terug te vinden is. Allerlei oude scheepswrakken op de rivierbodem komen weer boven water. Zelfs oude tanks uit de Tweede Wereldoorlog zijn ineens weer te zien.

Voor de dichtbevolkte Povlakte, één van de belangrijkste landbouwgebieden van Europa en de economische motor van Italië, is dit allemaal slecht nieuws. In steeds meer dorpen en steden wordt water op rantsoen gezet, de industrie heeft het moeilijk en steeds meer boeren vrezen voor de oogst op de velden. De zomer is nog lang en de afgelopen weken al werden in het gebied temperaturen tot 40 graden gemeten. De hitte houdt ondertussen aan.

Noodtoestand

Inmiddels begint de ernst van de situatie ook tot de landelijke overheid door te dringen. Met regionale overheden worden nu gesprekken gevoerd over de te nemen maatregelen en zodra die in een plan zijn vastgelegd en dat plan is geaccepteerd, kan de noodtoestand worden uitgeroepen. Hiervoor zijn uiterlijk nog twee weken nodig, zo is het idee.

Vervolgens kan vanalles gebeuren, variërend van verboden om het land te sproeien tot water op rantsoen en de kraan een deel van de dag zelfs helemaal dicht. Ook worden de hupdiensten voorbereid op een zomer met veel natuurbranden. De afgelopen weken al gebeurde veel meer dan in de vergelijkbare periode in voorgaanden jaren. De verwachting is dat dat in de rest van de zomer in nog sterkere mate door zal zetten.

Bakoven van Europa

Intussen is Italië al een tijdje de bakoven van Europa. De hete lucht, die eerst vooral in Spanje aanwezig was, is naar het oosten opgeschoven en doet nu vooral het centrale deel van het Middellandse Zeegebied en dus Italië aan. Op veel plaatsen stijgen de temperaturen er dag in dag uit en geholpen door de extreme droogte tot waarden tussen 35 en 40 graden. En het is dan die extreme hitte die de situatie nog meer verergert.

Het ziet ernaar uit dat het hete en droge weer in Italië nog minstens een week met de huidige intensiteit aanhoudt. Daarna bestaat de kans dat de hittepoel zich weer iets naar het westen verplaatst om opnieuw boven het zuidwesten van Europa terecht te komen. Daar zou dan vanaf volgende week dinsdag een nieuwe hittegolf kunnen aanbreken.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 1981