Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 19 juni 2024

In de lucht boven Duitsland werden recent iriserende wolken waargenomen. Ze zien eruit als 'regenboogwolken', maar de wolken zijn heel wat anders dan een regenboog.

Het intense kleurenspel van de fraaie wolken wordt gecreëerd door een samenspel van reflectie, interferentie en diffractie van zonnestralen op het oppervlak van de talloze kleine waterdruppeltjes en ijskristallen die zich in een wolk bevinden. Deze waterdruppeltjes en ijskristallen hebben ook nog eens allemaal een andere grootte.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 19 juni 2024

Met ruim 1.600 brandweerlieden wordt er in Californië een bosbrand bestrijd. Sinds maandagavond (lokale tijd) wordt daar een gebied van ruim 60 vierkante kilometer getroffen.

Tegen de avond was de brand in ongeveer 20 procent van het gebied onder controle. In de eerste instantie werd voorkomen dat de vlammen zich naar dorpen en steden konden verspreiden, daarna werd ook ingezet op het grootschalig blussen van de bosbrand. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2022

Tot voor ongeveer 2 jaar was één van de standaard nieuwsberichten die we vanuit Australië kregen dat het er droog was, heet en dat het land door niet te stoppen natuurbranden werd getroffen. Zo’n 2 jaar geleden, tijdens de zomer van 2019/2020 groeiden de branden uit tot één van de ergste natuurrampen die er ooit op aarde is geweest. Enorme percelen brandden af, meer dan 3 miljard (vaak unieke) dieren kwamen tijdens de branden om en sommige soorten werden door de vlammen zelfs helemaal uitgeroeid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.