Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 28-05-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend schijnt geregeld de zon en is het eerst op de meeste plaatsen droog. In de loop van de ochtend kan er plaatselijk een lichte bui voorkomen. De wind uit het zuidwesten is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Vanmiddag schijnt vooral in het noorden en oosten eerst nog af en toe de zon. Verder komen er geleidelijk meer buien. Van het westen uit raakt het bewolkt en gaat het in het zuidwesten regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind uit het zuidwesten is matig, 3-4, aan zee waait het vrij krachtig, 5, en in het westelijk kustgebied later mogelijk krachtig, 6 Bft.. Vanavond is er veel bewolking en trekt een gebied met regen van zuidwest naar noordoost. De wind uit het zuidwesten is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht zijn er perioden met regen en motregen. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5, aan de westkust krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een NW-ZO georienteerde hoogtetrog ligt om 06 UTC met de as boven het noordoosten van ons land. De hoogtetrog beweegt langzaam noordoostwaarts en verlaat in de tweede helft van de ochtend het noordoosten. In het gronddrukpatroon passeert vannacht en in de ochtend een zwakke doorstroomde rug. Vanmiddag komen we onder invloed van een laag dat vanavond over Schotland oostzuidoostwaarts trekt en woensdag boven het midden van de Noordzee komt te liggen, alwaar het stationair wordt. Het warmtefront, dat voorafgegaan wordt door een steeds minder goed herkenbare warmtefrontgolf, passeert vanavond van zuidwest naar noordoost. Het koufront (herkenbaar aan een band met stratus) passeert aan het einde van de nacht naar woensdag, het front heeft wat trekken van een split-level front. in de ochtend gevolgd door een hoogtetrog dat noordoostwaarts over ons land beweegt. De occlusie die om het laag heen is gekruld blijft de gehele dag over het noordelijk deel van de FIR slepen.

Een lagedrukgebied boven het midden van de Noordzee verplaatst zich donderdag en vrijdag tezamen met het hoogtelaag richting Midden-Europa. Onder invloed van het wegtrekkende laag en een opbouwend hoog ten westen van Ierland (met omega-blokkade) wordt de stroming vanaf vrijdag noordelijk. De stroming boven het Noordzeegebied wordt in het weekeinde anticyclonaal. Na het weekeinde verplaatst het centrum van het hoog zich tezamen met de blokkade in de bovenlucht richting Groenland, maar boven onze omgeving blijft nog enige tijd een zone van hogedruk aanwezig. Op de langere termijn lijkt het stromingspatroon geblokkeerd te blijven, al wordt de positie van de hoge- en lagedrukgebied onzeker.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het zwaar bewolkt en trekken er buien van west naar oost over het land, vooral over de noordelijke helft. Zeer plaatselijk is ook onweer mogelijk. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5, af en toe krachtig, 6 Bft.. Morgenmiddag is het wisselend bewolkt met buien, vooral in de oostelijke helft buien. Bij de buien kan plaatselijk ook onweer en hagel voorkomen. In de loop van de middag nemen de buien van het westen uit af. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. Morgenavond is het wisselend bewolkt met plaatselijk nog een enkele bui. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag draait de wind in de loop van de dag naar noordelijke richtingen en daarmee stroomt frisse lucht naar ons toe. Het wordt maximaal een graad of 17. Het is wisselend bewolkt, er zijn perioden met zon maar een bui is niet uit te sluiten. De wind is meest matig, 3-4 Bft., en waait dus uit noordwest, later meer noord.

Op weg naar het komend weekend neemt de buienkans geleidelijk af. De zon komt wat vaker tevoorschijn, maar echt warmer weer zit er voorlopig nog niet in. Met een noordelijke tot noordoostelijke wind blijft de aanvoer van lucht afkomstig uit het hoge noorden van Europa in stand. Daarmee ligt de middagtemperatuur meestal tussen 17°C en 19°C, de nachten zijn vaak vrij koud met minima rond onder de 10°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst een vrij grote kans (ca. 70%) op een droog weertype met geregeld zon, de temperaturen liggen dan waarschijnlijk rond normaal. In de loop van de periode wordt de verwachting van zowel de neerslag als de temperatuur onzeker.

Meteo Delfzijl - Geert Molema