Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-01-2023

Het was typisch januariweer eigenlijk, afgelopen week. Vaak een grijze bedoening, kil, en een wolkendeken boven ons hoofd van duizenden kilometers lang. Na het weekend wordt het in elk geval wat minder saai.
Op wat gesputter vannacht en morgen na gebeurt er dit weekend dus nog niet zo veel. Vandaag ziet er best fraai uit met af en toe zon, morgen is het al een stuk grijzer. Maar pas na het weekend verandert er echt iets in de atmosfeer.

Zondagavond zien we daar al de eerste tekenen van. De wind gaat een beetje aantrekken, in in de loop van de nacht en maandagochtend draait ie naar noordwestelijke richting. Vanuit die hoek komen we geleidelijk in koudere (boven)lucht terecht en ontstaat een stevig doorstomende trein van buien, maar ook felle opklaringen.

Op de maandag weet de koudste lucht ons nog niet te bereiken, en blijft net te noorden van ons liggen. We hebben al wel met een stevige wind te maken, maar de maandag lijkt nog een behoorlijk zonnige dag te worden. Buien komen pas later op stoom. Het uiterste noordoosten zou nog wel een bui kunnen krijgen, maar elders is het vooral nog droog.

Een klein golfje in de stroming zorgt er bovendien voor dat de wind op dinsdag nog een keer tijdelijk uit het zuidwesten gaat waaien, waardoor het nog iets zachter lijkt te worden. Komen we maandag al aan een graad of 8; voor dinsdag staan er weer eens dubbele cijfers in de kaarten. Vooral in het westen van het land kan het dan 10 graden worden, en dat is al weer even geleden.

Winterse bui

Maar het is dus niet van lange duur. Op woensdag ‘golven’ we weer terug en dan komt ons land wél in die koudere lucht terecht. De wind zoekt opnieuw de noordwesthoek op en dan kan de buientrein echt vertrekken. Naarmate de kou verder ons land in stroomt, en de buien intensiever worden, stijgt ook de kans op een winterse bui. Denk aan wat (korrel)hagel, misschien een vlok natte sneeuw. Hoewel de maximumtemperaturen op een graad of 7 berekend worden, zal het tijdens een bui veel kouder zijn. Om van de gevoelstemperatuur nog maar niet te spreken, want ook woensdag blaast de wind flink door. Aan de kust komt een noordwester van 7 of 8 Beaufort te staan.

De donderdag lijkt vervolgens van hetzelfde laken een pak. Veel wind, een paar buien, met af en toe een winters exemplaar. Maar vergeet ook niet dat op beide dagen de zon ook tussendoor uitbundig door kan breken. Bovendien zullen de nachten voorlopig niet erg koud worden, omdat ook dan de wind door blijft waaien en zo de ergste afkoeling voorkomen wordt.

Dan kabbelen

Vanaf vrijdag lijkt het allemaal iets te kalmeren, als de koudste lucht weer aarzelend uit onze omgeving weggeduwd wordt. Tegelijkertijd wil dat niet zeggen dat er dan weer een echte omslag komt; de kaarten twijfelen nog een beetje en laten ons op het moment een beetje tussen alles in hangen. Niet koud, niet echt zacht, niet heel nat, maar ook niet droog. Echte uitschieters of duidelijke trends zitten er op de iets langere termijn nog niet in. Eerst nog een weekje met wat actie – ook wel weer eens leuk – maar vervolgens blijft het een beetje kabbelen en is het wachten tot de lente invalt.

Bron: weer.nl