Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-12-2020

Landen als Saoedi-Arabië en Koeweit kennen we in Nederland vooral vanwege hun olieputten, de woestijn en de extreem hoge temperaturen in het zomerhalfjaar, waarin je er eigenlijk niet buiten de deur kunt leven. Heel soms regent het er ook en vooral de afgelopen week is het zowel in het westen van Saoedi-Arabië en wat verderop naar het noordoosten in Koeweit extreem geweest. Bekijk dan ook zeker de filmpjes bij dit verhaal.

Medewerkers van Nederlandse bedrijven die in het Midden-Oosten zaken doen, kennen het vast wel. Er komt een moment dat een delegatie van een bedrijf in het Midden-Oosten naar Nederland komt, om hier te overleggen en zaken te zoen. Zeker als collega’s uit die gebieden nooit eerder bij ons zijn geweest, kan dat vermakelijke situaties opleveren. Gewend als ze in hun eigen land zijn aan zand, zinderende en stoffige luchten en afgrijselijk hoge temperaturen, kijken ze – eenmaal aan de grond in Nederland – hun ogen uit.

Regenverzekering, voor als het droog blijft

Het is groen, is vaak de eerste waarneming. En even later: het is overal groen. Er is geen zand en het is koud. En als het dan vervolgens begint te regenen, is de wereld helemaal te klein. Sommige inwoners van het Midden-Oosten gaan er speciaal voor op reis, om een keer regen mee te maken. Dan wordt er een regenverzekering afgesloten, voor het geval het droog blijft. De afgelopen week hoefden ze echter niet op reis. De regen kwam naar hen toe.

video

Om het in het Midden-Oosten te laten regenen, moet alles op zijn plek vallen. Soms komt in het zuiden weleens een tropische storm opzetten. Als die dan de woestijn intrekt, kan het ook daar regenen. Zulke regens leveren bijzondere beelden op, doordat allerlei zaden in de grond – die op het water liggen te wachten – ineens ontkiemen en de woestijn in bloei zetten. Steden als Jeddah, Riaad en Koeweit liggen een stuk noordelijker. Daar moet je het voor regen van de bovenlucht hebben. Wordt die kouder en begint het er te waaien, dan kunnen ook op die plekken zware buien ontstaan. Het gebeurt af en toe.

Onweer, zware regen en overstromingen

Dat het de afgelopen week bij voorbeeld in Jeddah, in het westen van Saoedi-Arabië en in Koeweit tot zware buien kwam, had met dezelfde combinatie van kou in de bovenlucht en een sterke straalstroom te maken. Ineens waren de ingrediënten voor zware buien aanwezig en ontstonden ze meteen. En hoe. Jeddah en omgeving waren op 26 november aan de beurt, in Koeweit sloegen de buien twee dagen later toe. In beide gevallen kwam het tot extreem onweer, zware regens, veel wind en op uitgebreide schaal tot overstromingen.

video

Veel mensen trokken er natuurlijk op uit om dit bijzondere schouwspel gade te slaan. Straten stonden onder water, watervallen kwamen vanaf daken en trappen en een flinke laag water bedekte de woestijn. Ondanks de zware regenval was het op de – vaak ondergelopen – wegen in het gebied toch druk. Iedereen wilde het zien en filmpjes maken. In de omgeving van Jeddah kwam het tijdens zwaardere buien zelfs tot hagel. Soms liepen de zichten tijdens buien zover terug dat je het idee had middenin een orkaan aanwezig te zijn.

Ook de komende dagen nog buien

Ook de komende dagen, tot en met zondag, kunnen zowel in Jeddah als in Koeweit nog buien vallen, de zwaarste in Koeweit. Daarna trekt de bel met koude lucht, hoog in de atmosfeer, die nu nog boven de woestijn ligt naar het oosten weg en kan het droge, zonnige en warme zomerweer van weleer zich herstellen. Iedereen is dan een ervaring rijker

Bron: weer.nl