Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 06-12-2023

Valleien als dunne aderen: Besneeuwde Alpen van bovenaf

Tegenwoordig is het een vrij zeldzaam gezicht: Niet alleen de Alpen zelf zijn bedekt met diepe sneeuw, maar ook de noordelijke uitlopers. In de bergen vertakken sneeuwvrije dalen zich echter als fijne aderen wanneer je ze vanaf de satelliet bekijkt.

In de Alpen ligt begin december een indrukwekkend pak sneeuw. Vooral de noordelijke en oostelijke Alpen zijn momenteel tot in het laagland bedekt met veel sneeuw.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 06-12-2023

Winterkou wordt verdreven


Trend: terug naar dubbele cijfers

Koning winter had ons land tijdelijk in zijn greep, maar tegen het tweede adventsweekend is het dan echt voorbij en keren we terug naar temperaturen in de dubbele cijfers. De poollucht geeft echter niet helemaal op.

Aan het winterweer met sneeuw en vorst komt nu snel een einde. Eerst trekt het lagedruksysteem boven Noord-Duitsland verder van ons af. Er is alweer zachtere lucht het land binnengestroomd, met maxima die op 4 tot 8 graden uitkomen. Daarmee smelten ook de laatste sneeuwrestjes in de loop van de dag. Enkel in het uiterste noordoosten is het nog kouder met 1 à 2 graden boven het vriespunt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2022

Tot voor ongeveer 2 jaar was één van de standaard nieuwsberichten die we vanuit Australië kregen dat het er droog was, heet en dat het land door niet te stoppen natuurbranden werd getroffen. Zo’n 2 jaar geleden, tijdens de zomer van 2019/2020 groeiden de branden uit tot één van de ergste natuurrampen die er ooit op aarde is geweest. Enorme percelen brandden af, meer dan 3 miljard (vaak unieke) dieren kwamen tijdens de branden om en sommige soorten werden door de vlammen zelfs helemaal uitgeroeid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.