Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-03-2023

Het is het laatste weekend van maart en dus weer tijd om de klok te verzetten. Naast het ingaan van de zomertijd komende nacht is het vanavond ook 'Earth Hour'. Een uur lang wordt in meer dan 190 landen extra aandacht besteed aan klimaatverandering, door op zo veel mogelijk plekken het licht tussen 20:30 en 21:30 uur uit te doen.
Het is de 17e editie van het Earth Hour, dat in 2007 voor het eerst plaats vond in Sydney, georganiseerd door het Australische Wereld Natuur Fonds. In de laatste jaren is het uitgegroeid tot ’s werelds grootste beweging voor bescherming van de natuur. Ieder jaar doen er supersterren, wereldleiders en huishoudens uit inmiddels 192 landen mee.

Ook in Nederland veel aandacht

Wereldwijd gaat het licht uit bij tienduizenden bekende gebouwen, waaronder de Eifeltoren en Arc de Triomphe in Parijs, de Burj Khalifa (hoogste gebouw ter wereld) in Dubai en de Pyramides in Egypte. Er worden ook miljarden berichten op sociale media geplaatst en geliket om aandacht te vragen voor het Earth Hour. Verder riepen beroemdheden als Paus Francis en Armin van Buuren op deel te nemen aan de actie.

En ook wij doen mee. In ons land worden de lichten van onder andere de Erasmusbrug (Rotterdam) en Martinitoren (Groningen) uitgeschakeld, net als de verlichting van tientallen gemeentehuizen. Ook steeds meer huishoudens doen hun lichten een uur lang uit en brengen de tijd door met bijvoorbeeld een paar kaarsen.

Niet voor een uur, maar voor altijd

Het is onbekend wat de precieze impact van Earth Hour op het stroomverbruik en de uitstoot van broeikasgassen heeft. Dat is echter ook niet het doel: het is een symbolische actie om aandacht te vragen voor het klimaat. Niet voor één uur, maar voor altijd. Deelname aan het Earth Hour symboliseert volgens de organisatie een inzet voor altijd.

Dankzij de aandacht is bijvoorbeeld een speciaal bos in Uganda aangeplant en zijn honderdduizenden LED-lampen geïnstalleerd door scouts in de Verenigde Staten. En dat is nog maar het begin. Wereldwijd komt steeds meer aandacht voor de negatieve impact van de mensheid op de natuur, het milieu en het klimaat. Kortom, doe vanavond tussen 20:30 en 21:30 uur de lichten een uurtje uit en blijf ook daarna nadenken of je niet ergens energie kan besparen! Dat is goed voor het klimaat én de portemonnee.

Bron: weer.nl