Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-03-2023

Het voorjaar: veel mensen kijken er al sinds het najaar naar uit. Hoewel de winter ook z’n charmes heeft, kunnen we die nu officieel gedag zeggen: komende maandag breekt de astronomische lente aan.

Wacht even, het was toch al lente? Ja, maar vooral nee: in de meteorologie delen we de seizoenen altijd in hele maanden in. Zo is het makkelijker om ze door de jaren heen met elkaar te vergelijken. Die meteorologische lente is per 1 maart dus al van start gegaan. Maar de officiële, of astronomische lente, die start komende maandag. Om precies te zijn om 22.24 uur.

Op dat tijdstip vindt namelijk de lente-equinox plaats. De zon staat dan recht boven de evenaar. Op deze dag is de daglichtperiode dan ook ongeveer net zo lang als de nacht (Latijn: equi = gelijk, nox = nacht). Dat is op de hele aardbol het geval. Na komende maandag duren de dagen bij ons weer langer dan de nachten. Op het zuidelijk halfrond gaat dat precies andersom; daar begint de herfst.

Misschien heb je vroeger geleerd dat de lente altijd op 21 maart begint, of dat alle seizoenen op de 21e starten. Dat is wat de astronomische kalender betreft niet altijd waar. De astronomische lente begint meestal al op 20 maart, soms zelfs op 19 maart. De astronomische herfst begint daarentegen vaak pas op 22, 23 of zelfs 24 september. De verschillende data van die equinox – want daar hangt het allemaal vanaf – zijn onder andere het gevolg van schrikkeljaren en het feit dat de aarde een niet exact ronde baan rond de zon aflegt.

Lang licht

Hoewel het weer de laatste weken nog niet echt uitgesproken lente-achtig was – gisteren en vandaag daargelaten – was het al aan alles te zien. Overal voorjaarsbloeiers, knoppen die op barsten staan of dat al hebben gedaan, en allerlei dieren krijgen het al behoorlijk op hun heupen. Wat ook heel goed te merken was, was het lengen van de dagen, waar het seizoen ook naar vernoemd is. In deze periode van het jaar gaat dat het hardst, en komt er elke dag bijna 5 minuten aan daglicht bij.

Daarmee krijgt de zon dus steeds meer kans om te schijnen, en om het land wat op te warmen. Dat kan inmiddels al bijna 12 uur lang. (Ter vergelijking: in hartje winter is de daglichtperiode soms minder dan 8 uur) Zo gaan de temperaturen hoe dan ook geleidelijk omhoog.

Koud zeewater

Toch gaat dat in het voorjaar nog wat langzamer dan dat je op basis van de aanwezigheid en kracht van de zon zou verwachten. Vooral aan het begin van de lente werkt het relatief koude water van de Noordzee bij ons nog tegen. Zo is de maandgemiddelde temperatuur voor maart in De Bilt – dat is dus het minimum en het maximum samen genomen – nog maar 6,5 graden. Dat komt omdat de nachten nog regelmatig flink koud zijn, Gedurende de lente gaan die gemiddelden wel snel omhoog, want april heeft in De Bilt alweer een maandgemiddelde temperatuur van 9,9 graden en in mei staat die alweer op 13,4 graden.

Werkt het weer mee?

En kunnen we dan al overtuigend lenteweer verwachten? Het ziet er naar uit dat we nog even geduld moeten hebben. De temperaturen doen alvast wel goed mee, want niet alleen dit weekend, maar ook komende week liggen die redelijk boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Wel is het wat wisselvallig. Maar het lijkt er ook op dat juist later komende week de koude lucht weer naar onze omgeving gaat afzakken, en dan is opnieuw een winterse bui niet uitgesloten. We jojoën dus nog even door. Maar: de lange termijn geeft nu wel zicht op stabieler lenteweer. Daar kun je alles over lezen in de langetermijnverwachting. Nog even geduld a.u.b.

Bron: weer.nl