Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-03-2017

De lente schakelt nog een tandje bij. Deze week kunnen we misschien de eerste warme dag van het jaar noteren. Misschien tijd voor de jaarlijkse rokjesdagloop.

Warme dagen in maart zijn niet heel zeldzaam, maar toch noteert men in De Bilt in maart gemiddeld nog niet eens 1 warme dag. In april stijgt het aantal warme dagen in De Bilt naar gemiddeld 3. Toch komt maart met zekere regelmaat wel degelijk met een landelijke warme dag op de proppen. Wellicht dat het dit jaar op de valreep ook nog net gaat lukken. Maar dan moet alles wel netjes op zijn plaats vallen.

Niet uitzonderlijk in maart

De vroegste landelijke warme dag staat vast op de datum van 17 maart. Zowel in 1990 (met maar liefst 20,6 in De Bilt), als in 1961 (20,0) lukte het om deze mijlpaal te bereiken. De allerwarmste maartdag in De Bilt stamt uit 1968 toen het op 29 maart maar liefst 23,9 graden werd. Overigens is het februari ook al eens ergens in Nederland tenminste 20 graden geweest. Zo noteerde men in het voormalige KNMI station Oost Maarland op 20 februari 1990 een thermisch hoogtepunt van 20,4 graden. De Bilt bleef op die bijzondere dag ruim 3 graden verwijderd van de officiële warme dag.

Rokjesdag

Vorig jaar moesten we tot 3 april wachten op de eerste warme dag van het jaar. Na de historisch koude slotfase van maart 2013 werd het op 7 april voor het eerst landelijk warm. Inmiddels spreekt men bij de eerste warme dag wel van ‘rokjesdag’. Dat zal ongetwijfeld wel weer trending topic worden als het er inderdaad later deze week van gaat komen. Een mooie traditie is inmiddels alweer een aantal jaren de rokjesdagloop. Een sportief hardloopevenement dat tevens gekoppeld is aan een goed doel. Vorig jaar was het perfect weer met ruim 20 graden, toen de loop op 3 april plaats vond. Vanwege organisatorische redenen wordt de datum echter al ruim van te voren vastgesteld. Dit jaar staat het evenement gepland op zondag 2 april. Of het dan echter ook nog echt rokjesweer is…

Mooie maandag

Maar eerst deze week. Vandaag had een deel van het land een valse start als het gaat om aangenaam lenteweer. Een gebied met laaghangende bewolking was gedurende de nacht het land binnen gekomen. De bewolking is echter maar dun en in de middag lost het uiteindelijk allemaal wel op. Wat over blijft is sluierbewolking op grotere hoogte in de atmosfeer waar de zon echter wel redelijk doorheen prikt. Morgen hebben we geen last van lage wolken en dus schijnt de zon dan reeds in de ochtend volop. Er is bovendien nauwelijks sluierbewolking dus de lucht is helder blauw. De 20 graden komt morgen echter niet in zicht. In De Bilt wordt het maximaal 16 graden, een enkele plek in het zuiden komt afgerond misschien aan de 18 graden.

Regen- of onweersbui

Op dinsdag draait de wind naar de zuidwesthoek. Er stroomt zachtere lucht binnen, maar tegelijkertijd nadert er vanuit het zuiden een onopvallende storing. In de ochtend is het zonnig en de lucht warmt snel op. In de middag wordt het landelijk een graad of 18. Als alles mee werkt zou een enkele plek in het zuidoosten mogelijk net de 20 graden kunnen bereiken. Geen landelijke maar wel een lokale warme dag dus. De storing valt vooral op door een bel met onstabiele lucht die mee komt. Daardoor kunnen er in de middag plaatselijk enkele felle buien tot ontwikkeling komen, mogelijk ook met onweer. Woensdag bevinden we ons in zachte maar tevens tamelijk vochtige lucht. Met de nabijheid van een zwak warmtefront gaat de zon geregeld verstek. Vooral in de ochtend zou er lokaal nog een spat regen kunnen vallen. De 20 graden blijft overal ruim buiten bereik. Veel meer dan 15 graden zit er niet in.

Donderdag rokjesdag?

Donderdag wordt het weer bepaald door een wegtrekkend hogedrukgebied boven de Oostzee. Samen met lagedruk ten westen van Ierland zorgt dat voor een zuidelijke stroming. In die stroming trekt een zwak warmtefront via Denemarken weg naar het noorden. De ochtend kan her en der behoorlijk grijs beginnen. Met name in het noorden zou er ook nog wat regen kunnen vallen. Overdag trekt de dikkere bewolking weg om plaats te maken voor bredere opklaringen. Strak blauw wordt de lucht waarschijnlijk niet, ook ’s middags komt er soms nog middelbare en hoge bewolking over. Maar de verwachting is dat er voldoende zonnestraling binnenkomt om de atmosfeer flink op te warmen. In het zuiden en zuidoosten is een graad of 21 haalbaar. Voor De Bilt zal het erom spannen. Als de zon voldoende lang redelijk fel schijnt, wordt de 20 daadwerkelijk gehaald.

Vrijdag op herkansing

Mocht het donderdag landelijk geen warme dag worden, dan zou vrijdag de herkansing kunnen worden. Op deze laatste dag van maart profiteren we als het goed is nog steeds van aanvoer van vrij warme lucht uit het zuiden. Vanuit het westen nadert wel een koufront en ervoor uit verschijnt ook een zwakke vore in het luchtdrukpatroon. Met name het oosten maakt vrijdag kans op twintigers, maar als de vore niet te snel binnenkomt maakt De Bilt wellicht ook nog kans. Achter het koufront wordt het komend weekend duidelijk minder warm. Het kwik gaat terug naar een graad of 15. Vooral zaterdag vallen er ook enkele buien. Met een beetje geluk is het met de rokjesdagloop van dit jaar, aanstaande zondag, alweer redelijk opgeklaard, maar de 20 graden zullen we dan niet halen.

Bron: MeteoGroup