Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

20

Volgende update: 27-1-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is vandaag bewolkt met soms wat regen of een lichte bui. In de ochtend valt er in het noordoosten (natte) sneeuw die aanleiding kan geven tot gladheid. De maxima lopen uiteen van 3°C in het noordoosten tot 8°C in het westen. De zuidwestelijke wind draait in de loop van de dag naar west tot noordwest en blijft matig boven land, 3-4, en (vrij) krachtig langs de kust, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht komen er in het noorden enkele opklaringen voor. Lokaal kan hier een mistbank ontstaan. Elders is het zwaar bewolkt en in de loop van de nacht gaat het in het zuidwesten regenen. De minima lopen uiteen van -1°C in opklaringen tot 4°C in het zuidwesten. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit uiteenlopende richtingen.

Synoptische ontwikkeling:

Een occluderend warmtefront-occlusie voor de westkust trekt overdag oostwaarts. Bijbehorend lagedrukgebied ligt vanochtend boven het noorden van de FIR om dan via de Duitse Bocht opvullend het noordwesten van Duitsland in te trekken. Achter de occlusie is de aangevoerde lucht in een westelijke stroming polair van oorsprong en in de onderste niveaus tamelijk vochtig. In de nacht naar donderdag nadert van het zuidwesten uit een nieuwe neerslagzone, horend bij een volgend occluderend frontensysteem. Donderdag overdag dringt deze zone nog iets noordoostwaarts op, maar het uiterste noordoosten houdt het dan mogelijk droog.

Een sterk meanderende weststroming houdt voorlopig aan. De eerste dagen ligt het polaire front in onze omgeving en zijn er grote verschillen tussen het zuidwesten en noordoosten. De straalstroom heeft hierbij de neiging in de loop van het weekeinde weer wat zuidelijker uit te komen. Vrijdag trekt er daardoor nog een storing langs het front over het land, een volgende storing trekt in de loop van zaterdag wat zuidelijker. Na passage van deze storing komen we begin volgende week waarschijnlijk wat dieper in de polaire lucht. Een hoogterug komt dan boven de Noordzee terecht met aan de grond een hoog boven Scandinavie en Midden Europa. De hoogterug trekt vervolgens langzaam oostwaarts, waardoor vanaf midden volgende week de enigszins meanderende weststroming weer terugkeert.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag regent het op veel plaatsen, alleen het uiterste noorden blijft mogelijk droog. In de noordelijke helft kan de regen overgaan in natte sneeuw. In de loop van de middag en avond neemt de neerslag in activiteit af en aan het einde van de avond is het op de meeste plaatsen droog. Er is een groot verschil in temperatuur, in het noorden wordt het niet warmer dan 3°C, in het zuiden wordt het 10°C. De wind draait naar oost en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. In het zuiden draait de wind in de middag naar westelijke richtingen, langs de Zeeuwse kust komt dan een krachtige wind, 6 Bft., te staan.Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is het in de ochtend bewolkt en valt geruime tijd regen. In het uiterste noordoosten is ook kans op natte sneeuw. In de middag komt het tot enkele buien, maar tussendoor schijnt ook af en toe de zon. De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. De temperatuur stijgt naar 3-5°C in het noordoosten en naar 9°C tot lokaal 11°C in het zuiden en zuidwesten.

Zaterdag waait de wind uit het noordoosten en is matig en aan zee (vrij) krachtig. Daarmee wordt weer koudere lucht over het land geblazen. De bewolking overheerst en op veel plaatsen blijft het droog. In het zuiden is wel kans op regen en mogelijk natte sneeuw. De temperatuur stijgt naar 1-2°C in het noorden en naar 5-6°C ten zuiden van de grote rivieren.

Zondag zijn er flinke perioden met zon en is het droog. Later neemt de hoge bewolking toe. De temperatuur stijgt naar 3 tot 5°C.

Na het weekend is het (licht) wisselvallig met naast af en toe zon ook dagelijks kans op regen. Maandag wordt het 3°C tot 6°C, later in de week liggen de maxima veelal tussen 5°C en 8°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Geleidelijk iets minder wisselvallig. Later in de periode toenemende kans op maximumtemperaturen beneden het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 755