Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Met het ruimteweer wordt het effect bedoeld van de zon op de aarde. Dit kan worden overgedragen door de elektromagnetische straling, en/of de stroom van geladen deeltjes (de zonnewind) die vooral afkomstig zijn uit de zonnevlekken of de coronale gaten. De variaties hierin geven magnetische storingen, poollicht en ionisatie van de atmosfeer en kunnen storingen op de elektriciteits-voorziening veroorzaken. Op 12 december passeerde een coronaal gat de meridiaan van de zon met een effect op 14 december in de snelheid van de zonnewind tot 600 km/s en in het magneetveld van de aarde. Het aantal zonnevlekken is nog steeds zeer matig.  Twintig vlekjes verdeeld over 7 groepjes. Geen uitbarstingen sterker dan de C-klasse en geen effect op de aarde.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

De inslag van een planetoïde in het Mare Imbrium op de maan op 17 maart 2013 heeft een krater veroorzaakt met een diameter van 18 meter. De doorsnede van de planetoïde was 0,4 meter, zodat de verhouding 1:45 bedraagt. Op de aarde zou dat 1:20 geweest zijn. De nieuwe krater kon worden gefotografeerd door de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) vanuit een satelliet rond de maan. De maanlanding van de Chinese satelliet Chang’e 3 (maangodin) op 14 december 2013 om 14:41 MET is goed gelukt en de zeswielige maanauto Yutu (konijn) is sinds 15 december in staat om zelfstandig over het maanoppervlak te rijden en onderzoek te doen naar de maanbodem en de soorten gesteenten.

Op 19 december 2013 is de Gaia (Aarde)-satelliet van de ESA vanaf Kourou in Frans Guyana gelanceerd naar het Lagrangepunt L2 om de posities van sterren en planetoïden nog nauwkuriger te meten als opvolger van de Hubble telescoop.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Vandaag, 21 december, is de kortste “dag” van het jaar 2013. De maan staat op 25 december a.s. in het Laatste Kwartier en geeft nog steeds stoorlicht. De planeten Mars en Saturnus zijn tegen de ochtend te zien in het zuidoosten. Venus staat ’s avonds heel duidelijk in het zuidwesten en vertoont een schijngestalte. Jupiter is de hele nacht perfect waarneembaar in sterrenbeeld Tweelingen. De meteorengroep van de Ursiden met de radiant in de Kleine Beer (Ursa Minor) is te zien tussen 17 en 26 december met het maximum op 22 december, overdag om 14 uur MET. Kijk ’s avonds van tevoren.