Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Op 4 december werd de meridiaan van de zon gepasseerd door een behoorlijk coronaal gat in het centrum van de zonneschijf. Het effect op de aarde was vier dagen later te merken door een opschuiving van de grens van het poollicht tot aan Aberdeen. Dit werd mogelijk door een versnelling van de zonnewind tot zo’n 600 km/s en een verzwakking van het aardse magneetveld, waardoor de zonnewind gemakkelijker in de atmosfeer kon doordringen. Op 12 december was er weer sprake van de passage van een coronaal gat.

Het aantal zonnevlekken was nog steeds zeer matig. Ongeveer 15 vlekjes verdeeld over vijf groepjes. De activiteit bleef zwak zonder effect op de aarde.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Na een lange periode kon in Nederland voor de vijfde maal worden bewezen dat een bepaalde steen een meteoriet moest zijn. Dit brokstuk was 140 jaar geleden al terecht gekomen op een weiland bij Diepenveen in de buurt van Deventer. De val werd waargenomen door twee landarbeiders op de middag van 27 oktober 1873. Zij brachten de steen naar de plaatselijke hoofdonderwijzer. De meteoriet heeft nu zijn plaats gevonden in het museum Naturalis in Leiden. De overige Nederlandse meteorieten zijn de Uden, Utrecht, Ellemeet en de Glanerbrug.

Vandaag vind de landing op de maan plaats van de Chinese satelliet Chang’e 3 (maangodin) die op 2 december was gelanceerd. De bijbehorende robot Yutu (konijn) zal o.m. geologisch onderzoek gaan doen naar zeldzame metalen.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 17 december om 10:28 uur MET is het Volle Maan en dus neemt het stoorlicht weer toe. Voor de meteorenzwerm van de Geminiden (Gemini is Tweeling) die te zien is van 7 tot 17 december komt dit zeer slecht uit. Het maximum met een uuraantal van 120 vallende sterren is dus niet voor 100 procent waar te nemen.

De komeet ISON heeft de passage langs de zon overleefd, maar is aanzienlijk beschadigd en zwakker geworden. De komeet Lovejoy (C/2013R1) is misschien tegen de ochtend onder het sterrenbeeld Hercules nog met een verrekijker te zien. De naam stamt van de Australische sterrenkundige amateur en ontdekker Terry Lovejoy. Hij had al drie kometen eerder ontdekt.

Verder zijn de planeten Venus, Mars, Jupiter en Saturnus nog goed te zien.