Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Gedurende de afgelopen twee weken waren er geen coronale gaten die de meridiaan van de zon passeerden. Dit leverde dus ook geen versnellingen in de zonnewind op die het magneetveld van de aarde konden vestoren.

Wel waren er nog zo’n drie groepjes zonnevlekken te zien met circa zeven vlekjes. Eén daarvan, het actieve gebied AR1893, veroorzaakte een uitbarsting van de X-klasse, waarvan de protonen met een enorme snelheid binnen een dag de aarde bereikten. In het actieve gebied AR1899, was een grote vlek die op 20 en 21 november zelfs met het blote oog (door een lasglaasje!!) duidelijk te zien was. Een uitbarsting hieruit van de M-klasse op 21 november gaf echter geen effect op de aarde. De afgelopen nacht was er nog een uitbarsting van massa deeltjes die echter geen invloed had op de passage van de komeet ISON.

 VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Met behulp van de twaalf radiotelescopen van Westerbork zal een onderzoek worden gestart naar de kosmische flitsen in het heelal. Daarvoor zullen super-ontvangers en supercamera’s in de brandpunten van de schotels worden geplaatst. Met een groter gezichtsveld en een snellere werking kunnen de flitsen worden geregistreerd en kan naar de oorzaak ervan worden gezocht.

De lichtende nachtwolken, die van hieruit gedurende de zomermaanden boven Noorwegen te zien waren, beginnen zich nu boven het Zuidpoolgebied te vertonen. Zij bestaan uit ijsdeeltjes op een hoogte van zo’n 80 km.

 DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 3 december is het Nieuwe Maan en dus is er dan weinig stoorlicht. De planeten Mercurius, Mars en Saturnus zijn tegen de ochtend te zien in het zuidoosten. Venus is ’s avonds heel duidelijk aanwezig in het zuidwesten en de reuzenplaneet Jupiter is de hele nacht waarneembaar onder de Tweelingen.

De belangrijkste meteoren in de maand december zijn de Geminiden, een wolk van deeltjes die afkomstig zijn van de planetoïde 3200 Phaeton en die schijnbaar ontspringen in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). Zij vertonen zich tussen 7 en 17 december met een maximum van 120 per uur op 14 december. Helaas is er dan weer storend maanlicht. De komeet ISON heeft intussen de passage langs de zon overleefd, maar is een groot deel van de staart kwijt geraakt. Ook komeet Lovejoy is nog in de buurt. Zie www.kometen.nl.