Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

De afgelopen week was het weer rustig op de zon, zowel wat de zonnevlekken betreft als ook de coronaale gaten. De weinige vlekken vertoonden ook geen uitbarstingen van betekenis en dus bleef het op de aarde rustig voor wat het poollicht betreft. Een klein coronaal gat passeerde op 1 september de meridiaan van de zon, maar ook zonder enig effect op de aardse atmosfeer. Het lijkt erop dat het zeer lage maximum van de zonnevlekken nu voorbij is en dat er een magnetisch rustige periode op de aarde verwacht kan worden.

De kleur van het poollicht hangt af van de samenstelling van de atmosfeer op de plaats waar de zonnewind er doorheen vliegt en de botsingen met de luchtmoleculen of atomen plaatsvinden. Tot zo’n 100 km hoogte veroorzaken de stikstofdeeltjes een rood-blauwe tint. Tussen de 100 en 250 km hoogte zijn het de zuurstofmoleculen die een geel-groen poollicht verwekken en nog hoger dan 250 km zorgen de zuustofatomen voor een rode kleur.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Op 26 juli 2013 meldde de Zwitserse krant “Tages-Anzeiger” dat er toch een invloed van de maan bij de mensen herkenbaar is. 40% zou bij Volle Maan slechter slapen. Een streng onderzoek van de universiteit van Bazel wilde aantonen dat dit niet zou kloppen, maar kwam uit op een tegengesteld resultaat. Het blijkt dat in een periode van acht dagen rond Volle Maan de mensen moeilijker inslapen dan normaal (steeds 5 minuten later) en dat zij gemiddeld 20 minuten korten slapen. Misschien volgt hierover nog meer onderzoek.

Op 6 september werd bekend gemaakt dat het gebied van de Hondsrug een Geopark is geworden, horende bij meerdere geoparken in Europa. Bekend zijn bijvoorbeeld het Vulkaanpark Eiffel en het Geopark Rieskrater. Een felicitatie waard dus. Een volgende keer zal hierop dieper worden ingegaan.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 12 september om 19:08 uur MEZT is de maan in het Eerste Kwartier en ontstaat er dus nog weinig stoorlicht hiervan aan de sterrenhemel . De planeet Mercurius is nog steeds niet waar te nemen. Wel zijn Venus en Saturnus ’s avonds laag in het westen in de buurt van de maan nog moeilijk te zien op het moment dat de zon ondergaat. In de ochtend voordat de zon opkomt worden in het oosten Mars (in de Kreeft) en Jupiter steeds beter zichtbaar.