Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

In de periode vanaf 13 juli 2013 was de activiteit van de aantallen zonnevlekken weer gedaald. Het uitzonderlijke lage maximum is inmiddels voorbij en dat betekent dat het totale magnetische veld van de zon van richting zal moeten veranderen. De noordpool wordt een zuidpool en omgekeerd. De enige uitbarstingen waren op 11 en 12 augustus met een effect op de aarde op 16 augustus. Het poollicht rond de magnetische pool in Canada bereikte ongeveer Oslo als zuidelijkste grens. De activiteit van de coronale gaten was redelijk. Zij passeerden de meridiaan op 18, 22 en 29 juli en op 15 augustus. Het enige effect hiervan was te merken op 4 en 5 augustus van de passage op 29 juli. Ook de poollichtgrens tot Oslo. De reactie van de overgang op 15 augustus komt nog!

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

De Perseïden vormen een hele bekende zwerm van meteoren met een maximum rond 12 en 13 augustus. Meteoren zijn lichtsporen in de atmosfeer die ontstaan doordat de aarde met grote snelheid van ongeveer 30 km/s door een stroom hele kleine deeltjes beweegt die door een komeet zijn achtergelaten. In dit geval was dat komeet 109P/Swift-Tuttle. Gedurende het maximum waren er zeker zo’n 120 meteoren per uur te zien. Omdat deze lichtsporen schijnbaar in het sterrenbeeld Perseus ontspringen, worden zij Perseïden genoemd. Veel mensen denken nog dat het hierbij om vallende sterren gaat en dat daar ook nog een betekenis bij hoort, zoals het doen van een wens. Onzin dus. Het gaat hier om deeltjes kleiner dan een millimeter en niet om sterren zo groot als de zon, waarin een miljoen aardbollen passen. Ook hebben zij geen enkele invloed op de gebeurtenissen in het sociale vlak op de aarde.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 21 augustus om 3:45 uur MEZT is het Volle Maan. Volgens een Zwitsers onderzoek slapen de mensen dan gemiddeld 5 minuten korten. Of dit waar is, is maar de vraag. De planeet Mercurius is momenteel niet meer waar te nemen. Wel is Venus ’s avonds nog laag in het westen te zien op het moment dat de zon ondergaat. Even later komt Saturnus er nog achteraan. In de ochtend voordat de zon opkomt worden in het oosten Mars en Jupiter steeds beter zichtbaar.

De periode met de lichtende nachtwolken is inmiddels weer afgelopen en de kans op poollicht blijft heel klein, omdat de zon weinig actief is.