Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Er zijn gedurende de afgelopen week vier groepjes zonnevlekken te zien geweest, maar zonder noemenswaardige uitbarstingen en zonder enig effect op de aarde. Wel passeerde een coronaal gat van 3 t/m 6 juli de meridiaan van de zon, waarvan de effecten op aarde wel redelijk sterk waren. De oorzaak hiervoor lag in het feit dat het coronale gat op de noordelijke helft van de zon zeer groot was, zodat het bij de versnelde zonnewind horende magnetische veld het veld van de aarde kon verzwakken. Daardoor konden extra protonen de atmosfeer binnendringen en meer poollicht veroorzaken. Op 6 juli was dit verschijnsel zichtbaar tot Aalesund en op 10 en 11 juli tot Oslo. Vanuit de omgeving hier werden geen meldingen ontvangen. Wel zijn er opnamen te vinden op bovengenoemde website. Op het moment van deze uitzending is er nog maar één groepje zonnevlekken waar te nemen bij de oostrand van de zon.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Nog even wat nader nieuws over het twitteren met buitenaardse wezens bij de ster Gliese 526. Dit kan gebeuren via de antieke radiotelescoop bij Dwingeloo. Omdat de afstand tot de genoemde ster 17,6 lichtjaar bedraagt, is een berichtje dus 17,6 jaar onderweg. Op zijn vroegst is dan een eventueel antwoord na 35,2 jaar op de aarde terug. Naar schatting over het hele Melkwegstelsel is de gemiddelde afstand tussen communicatieve beschavingen zo’n 270 lichtjaar en kan dus op zijn snelst na 540 jaar een berichtje terug worden ontvangen. Het SETI-project in Amerika (Search for Extra Terrestrial Intelligence), waar ook Seth Shostak werkt, is nu dank zij Frank Drake ruim 50 jaar in bedrijf, maar heeft nog geen kunstmatige stralingsboodschappen ontvangen. Logisch.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Dankzij de Eerste Kwartier stand van de maan op 16 juli is de hemel nog extra donker en de kans groter om poollicht en/of lichtende nachtwolken te kunnen waarnemen. De planeet Mars staat ’s ochtends in het oosten en Saturnus met maantje Titan is ’s avonds nog in het zuidwesten te zien. Zo langzamerhand komen ook de zomermeteoren weer opdagen, vaak als heldere vuurbollen. De Perseïden komen vanuit het sterrenbeeld Perseus. Hun aantal neemt toe vanaf 17 juli en is maximaal rond 12 en 13 augustus. Let op de RUIMTEVAART expositie in de Jaarbeurs te Utrecht v.a. 20 juni. (www.ahumanadventure.nl).