Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Rond 26 juni werd de meridiaan van de zon in de buurt van de evenaar gepasseerd door een zeer groot coronaal gat. Drie dagen later waren de effecten bij de aarde zeer sterk door de verzwakking van het aardse magnetische veld en de daardoor toenemende stroom protonen door de dampkring. Het gevolg was toch wel extra poollicht rond de magnetische polen.

Een uitbarsting op 28 juni van de C-klasse uit de groepjes AR 1777 en 1778 midden voor de zon was te zwak om bij de aarde nog merkbaar te zijn.

Vandaag waren er 18 vlekken op de zon te zien, verdeeld over de 2 groepjes AR 1785 en 1787 nog behoorlijk dicht bij de oostelijke rand van de zon. Een uitbarsting van de M-klasse met massadeeltjes uit AR 1785 op 3 juli ging dus aan de aarde voorbij en leverde ook geen effect op in de vorm van magnetische storingen of poollicht. Over een aantal dagen wordt deze kans aanzienlijk groter.

De passage van een coronaal gat over de meridiaan van de zon rond 4 juli was vandaag te merken in de vorm van wat extra magnetische variatie.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Het ruimteobject Pluto (de god van de onderwerled) werd in 1930 ontdekt door Clyde Tombaugh op de Lowell Sterrenwacht te Flagstaff in de Amerikaanse staat Arizona. Oorspronkelijk werd gedacht dat Pluto een planeet zou zijn, maar sinds 2006 is dat niet meer het geval. Het is het eerst ontdekte en bijna grootste brokstuk van de Kuiper gordel, buiten de baan van de planeet Neptunus. Er zijn inmiddels ook al vijf maantjes bij Pluto ontdekt. Charon (1978): de vrouw van de ontdekker, Nix (2005): de godin van de nacht, Hydra (2005): de waterslang, Kerberos (2011): de hond met drie koppen) en Styx (2012): de Griekse Nimf. In 2015 zal de NASA m.b.v. de “New Horizons” hieraan onderzoek verrichten.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Dankzij de Nieuwe Maan op 8 juli is de hemel extra donker en de kans groter om poollicht en/of lichtende nachtwolken te kunnen waarnemen. De planeet Mars staat ’s ochtends in het oosten en Saturnus is ’s avonds nog in het zuidwesten te zien. Zo langzamerhand komen ook de zomermeteoren weer opdagen, vaak als heldere vuurbollen. De Alfa-Capricorniden vanuit het sterrenbeeld Steenbok, De Delta-Aquariden vanuit de Waterman en de Perseïden vanuit het sterrenbeeld Perseus. De laatste zijn zeer actief rond 11 augustus.