Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

De activiteit van de zonnevlekken blijft matig, ondanks het feit dat de aantallen redelijk groot waren. Vandaag konden zo’n 23 vlekjes worden geteld, verdeeld over 7 groepen. Er vonden de afgelopen week twee redelijke uitbarstingen plaats (op 19 en 21 juni), maar het (magnetisch) effect op de aarde stelde weinig voor. De reden hiervoor was dat in eide gevallen de uitbarstingen niet in de richting van de aarde hebben plaatsgevonden.

Op het moment van deze uitzending wordt wel de meridiaan van de zon gepasseerd door een extreem groot coronaal gat. Hoewel dit gebied op de zon iets noordelijk ligt zal de aarde hiervan toch wel enige invloed kunnen ondervinden. Blijven opletten dus via bovengenoemde website.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Uit een waarneming op 12 juni van de Hubble ruimtetelescoop bleek dat er bij de ster TW Hydrae (Waterslang) planeetvorming plaatsvindt op een afstand tot de ster die drie maal zo groot is als de afstand van de zon tot Neptunus. Goede waarnemingen kunnen toch de wetenschappelijke kennis vergroten.

Op 18 juni verscheen een bericht dat er met de (eventuele) buitenaardse wezens bij de ster Gliese 526 getwitterd zou moeten worden via de niet meer in gebruik zijnde radiotelescoop te Dwingeloo, nu horend bij de stichting CAMRAS.

Overigens heeft de organisatie SETI sinds 50 jaar nog steeds geen kunstmatige radiosignalen uit de ruimte ontvangen. Communicatie in het Melkwegstelsel valt zeker niet mee, omdat de geschatte afstand tussen de communicatieve beschavingen gemiddeld zo’n 270 lichtjaar zou bedragen en een berichtje dus minimaal 270 jaar onderweg is naar de buurster.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Gisteren was het de langste dag op het noordelijk halfrond van de aarde. Nu de dagen weer korten gaat de weersituatie weer naar de winter. Een hele bijzondere Volle Maan vindt plaats op 23 juni. De maan bevindt zich dan tevens in het perigeum van de ellipsbaan en lijkt dan extra groot.

De planeet Saturnus is ’s avonds nog goed te zien in het westen en Mars en Jupiter zijn inmiddels ochtendverschijningen geworden aan de oostelijke hemel. Heel misschien kan Venus nog tevoorschijn komen links van de ondergaande zon. Blijf letten op de lichtende nachtwolken en extra poollicht in het noorden.