Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

De activiteit van de zonnevlekken blijft matig. Het effect van de enorme uitbarsting (klasse M8) van straling en deeltjes uit de groep AR1762 in de nacht van 7 op 8 juni bleek ook zwaar tegen te vallen op de aarde. De reden was dat deze groep zich al te dicht bij de rand van de zon bevond en de uitgestoten deeltjes de aarde passeerden. Wel was de passage van een coronaal gat op 6 juni zo’n vier dagen later te merken in de vorm van een lichte magnetische storing (Kp=4) die het eigen aardse magneetveld verzwakte. Daardoor konden er meer protonen door de dampkring vliegen, waardoor wat extra poollicht kon ontstaan. De snelheid van de zonnewind bleef slechts hangen op 500 km/s. Op de bovengenoemde website is een mooie combinatie te zien van dit poollicht en de lichtende nachtwolken. Vanuit Nederland was dit niet mogelijk.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Op 7 juni 2013 werd duidelijk gemaakt welke invloeden er kunnen worden uitgeoefend op de lichtende nachtwolken en waarom deze dit jaar zo vroeg (13 mei) verschenen. De lichtende nachtwolken bestaan uit stofdeeltjes hoog in de atmosfeer, waarop zich ijs heeft gevormd. Het verschijnsel is ontdekt in 1883 na de uitbarsting van de vulkaan Krakatau, waarvan de kleine deeltjes dus in de atmosfeer bleven rondzweven. Ook kunnen de stofdeeltjes afkomstig zijn van meteoroïden uit de ruimte. De lichtende nachtwolken worden bovendien beïnvloed door de activiteit van de zonnevlekken. Hoe minder zonnevlekken, hoe meer kans op de ijsvorming op de stofdeeltjes.

Op 8 juni scheerde een brokstuk van 12 meter op een afstand van zo’n 100.000 km langs de aarde over Tasmanië. Dit object, horend bij de Apollo groep, was pas twee dagen eerder ontdekt. Dat er aan de waarneming van dit soort bedreigende meteoroïden hard wordt gewerkt wordt duidelijk op de website www.spaceweather.com.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Vandaag is de maan in het Eerste Kwartier en is er dus nog weinig stoorlicht. Blijf dus opletten op poollicht en lichtende nachtwolken. De planeten Venus en Saturnus zijn nog redelijk waar te nemen. De lichtende nachtwolken zijn de afgelopen week weer gefotografeerd en waargenomen door Frans Hoenkamp. Kijk op de grafiek op de website: http://www.irf.se/program/afp/mst/?link=Data

Categorie: Havenstad FM
Hits: 384