Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 31-03-2023

De Canarische Eilanden zijn bij veel mensen geliefd als ‘overwinterplek’, met daar in die tijd van het jaar vaak al de aangenamere temperaturen en zonneschijn. Begin dit jaar kwamen de zon- en warmtezoekers soms echter bedrogen uit, want de temperaturen zakten er tot onder of dichtbij het vriespunt en viel op meerdere Canarische Eilanden regionaal sneeuw. De afgelopen dagen was het er juist weer heel warm, maar het woordje aangenaam kon dit keer weggestreept worden, want de temperaturen rezen de pan uit. Op meerdere plekken werd het recordwarm, met middagtemperaturen boven 35 graden. Extreme hitte dus.
Afgelopen woensdag, 29 maart, werd in de plaats La Aldea de San Nicolas op Gran Canaria de hoogste temperatuur ooit in maart gemeten. Het werd er maar liefst 37,7 graden en dat is een nieuw temperatuurrecord voor de maand maart. Ook op andere plekken, zoals Pajara op Fuerteventura en Maspalomas op Gran Canaria kwam de temperatuur boven 35 graden uit.

Boven 35 graden in de schaduw

Ook gisteren en vandaag is het er nog erg warm en staat op meerdere eilanden code geel uit voor de extreem hoge temperaturen. Zelfs in de schaduw loopt de temperatuur soms op tot boven 35 graden en in de volle zon is het dus veel heter.

De Calima

De reden dat het er momenteel zo heet is, is de huidige Calima: een oostelijke wind die over de Canarische Eilanden trekt en hele hete lucht vanuit de Sahara aanvoert. Vaak komt er met die Calima ook veel stof en zand vanuit de woestijn mee, waardoor het zicht snel terug kan verslechteren. Ook de afgelopen dagen liep het zicht soms terug tot minder dan 3000 meter.

Uitgestrekte hogedrukzone

In het Atlantische zeegebied tussen het zuiden van Portugal, de eilandengroep de Azoren en de Canarische Eilanden ligt momenteel een groot hogedrukgebied en deze heeft ook een flinke uitloper tot over het noorden van Afrika en het Middellandse Zeegebied. Daarin ligt boven het Noord-Afrikaanse land Libië ook een kern van hoge luchtdruk.

Oostelijke wind vanuit de Sahara

Rondom een hogedrukgebied waait de wind op het noordelijk halfrond altijd met de klok mee en aan de zuidkant van deze langgerekte hogedrukzone waait dan ook een oostelijke wind, die over de Sahara waait. De afgelopen dagen werd hiermee hele hete woestijnlucht richting de Atlantische Oceaan geblazen en arriveerde uiteindelijk ook boven de Canarische Eilanden.

Risico op bos- en natuurbranden

De temperaturen liepen daardoor zo extreem hoog op in deze tijd van het jaar. De brandweer en andere hulpdiensten stond ook meteen paraat in verband met mogelijke natuurbranden en bosbranden. Zij werken er met de zogeheten 30/30/30 regel, die geldt als de temperatuur boven 30 graden komt, de luchtvochtigheid onder de 30% zakt en de windsnelheid gemiddeld hoger dan 30 kilometer per uur is, en dat was op meerdere eilanden het geval.

Laatste zo hete dag

Vanaf vandaag gaan de temperaturen weer iets omlaag, maar volgens de Spaanse weerdienst AEMET blijft het ook in het weekend nog tropisch warm. Vanmiddag kan het regionaal nog 34 graden worden en er staat nog steeds een stevige oostelijke wind, met regionaal windstoten tot rond 70 kilometer per uur en soms snel verslechterend zicht.

Vanaf het weekend iets minder heet

Zaterdag en zondag neemt de wind iets af en komen de temperaturen overdag rond een tropische 30 graden uit. In de nachten stokt het kwik nog rond 20 graden, maar in de loop van het weekend worden ook de nachten iets minder warm, met alsnog minima rond 16 graden. Het woordje 'aangename(re)' kan dan weer voor 'temperaturen' worden gezet.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 318