Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 31-03-2023

Een lagedrukgebied, dat de komende 36 uur langzaam over ons land naar het oosten trekt, brengt bewolking en vooral in het midden en zuiden van het land veel regen. In het zuiden kan het bovendien flink waaien. Vanaf zondag ziet het er een stuk beter uit. De zon breekt door, het blijft een paar dagen droog en het is relatief koud.
De regen, horend bij het lagedrukgebied, is de afgelopen nacht vanuit het zuiden al ons land binnengedrongen. Vandaag overdag blijft het vrijwel overal regenachtig. Helemaal aaneengesloten is de regenzone niet, er zijn dus ook droge momenten, maar in het algemeen is het nat en vooral in het midden en zuiden kunnen de regenhoeveelheden behoorlijk oplopen. Er kan daar op de natste plekken tussen 15 en 25 millimeter vallen.

Zuiden veel wind

Een ander opvallend fenomeen is de wind. Aan zijn zuidflank brengt het lagedrukgebied een actief windveld met zich mee, dat later vandaag boven het zuiden komt te liggen. Daar neemt de zuidwestelijke wind dan ook behoorlijk toe, in het zuidwestelijke kustgebied uiteindelijk tot hard, windkracht 7. Zelfs korte tijd een stormachtige wind is niet helemaal uit te sluiten, windkracht 8. Boven land wordt de wind vrij krachtig, kracht 5 en is sterk vlagerig. In Zeeland kunnen tegen de avond zware windstoten optreden met snelheden tot 85 km/u. Verder naar het noorden is de wind zuidelijk en rustiger. Bij dit alles wordt het vanmiddag 12 graden en daarmee is het nog steeds relatief zacht voor eind maart.

Vanavond en de komende nacht blijft het bewolkt en regenachtig. Omdat het noorden onder de kern van het lagedrukgebied terechtkomt, valt daar de wind een tijdje weg en gaat uit allerlei richtingen waaien. Ook in de rest van het land neemt de wind langzaam af, om via west naar noordwest te draaien. In het noorden steekt later een noordoostenwind op, die aan zee weer tot krachtig en op de Wadden mogelijk af en toe hard kan aantrekken. Bij dit alles wordt het onder de wolken en in de regen niet kouder dan 8 tot 10 graden.

Morgen in het noorden later droog

Mogen begint het gebied met regen langzaam maar zeker naar het zuiden te bewegen. In de ochtend merken we daar nog niet veel van. Het blijft bewolkt en nog steeds zijn er perioden met regen. In de middag kan het in het noorden wel geleidelijk droog worden, in het midden en zuiden gebeurt dat pas in de loop van de avond. Voordat de regen stopt, lopen de neerslaghoeveelheden in het zuiden tot plaatselijk 35 millimeter op, opgeteld over de gehele regenperiode. In het midden kan 25 millimeter vallen, in het noorden 15.

De noordoostelijke wind is aan zee nog lange tijd krachtig en breidt zich steeds verder naar het zuiden uit. Verder schommelen de temperaturen overdag tussen 9 en 11 graden. Het lijkt erop dat de eerste opklaringen het noorden pas in de avond bereiken.

Zondag veel zon

In de nacht naar zondag klaart het op steeds meer plaatsen op en zondag overdag is het vrij zonnig. Voor het eerst sinds lange tijd lijkt het overal droog te blijven. Er waait nog wel steeds een stevige noordoostelijke wind die aan zee eerst nog vrij krachtig of krachtig is, kracht 5 tot 6, maar in de loop van de dag afneemt. Na een nacht met minimumtemperaturen in het noorden lokaal dichtbij nul, wordt het overdag tussen 8 en 10 graden. Maar de stevige noordoostenwind maakt het voor het gevoel wel extra koud.

In de nacht naar maandag kan het tijdens helder weer en bij een verder afnemende wind op uitgebreide schaal licht vriezen. Overdag ligt een hogedrukgebied dichtbij en is het rustig weer. Eerst schijnt de zon, later dringt wat bewolking binnen. Het wordt tussen 9 en 11 graden. Ook in de nacht naar dinsdag kan het in opklaringen nog hier en daar licht vriezen. Vanaf dinsdag komen zwakke storingen weer in onze buurt, komt er meer bewolking en kan lokaal ook weleens een spatje regen vallen, al stellen de hoeveelheden weinig voor. De nachten worden wat warmer, overdag verandert weinig in de temperatuur.

Bron: weer.nl