Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 01-12-2022

Vandaag begint de meteorologische winter en dat betekent dat het wintersportseizoen ook voor de deur staat. Veel wintersporters reizen naar de Alpen of de Pyreneeën, maar ook wat dichterbij huis kan er onder de juiste condities goed gewintersport worden. Dat laatste is nu nog niet aan de orde, maar met de komende dagen steeds koudere lucht in onze omgeving, kunnen bijvoorbeeld de Ardennen, Winterberg en de Harz ook rekenen op wat (natte) sneeuw. De meeste sneeuw valt echter in de Alpen; met name de Zuid-Alpen worden goed bedeeld.
Een groot hogedrukgebied boven Scandinavië houdt de komende tijd de wind in een groot deel van Europa in de oost- tot noordoosthoek en dit zorgt ervoor dat er geleidelijk koudere lucht wordt aangevoerd. Daar waar er bij ons nauwelijks (winterse) neerslag lijkt te vallen, is er in de wintersportgebieden dichtbij huis, waaronder de Ardennen en Winterberg wel af en toe kans op wat (natte) sneeuw. Dit is echter nog niet genoeg om de pistes daar te openen.

Middelgebergten

Ook de wintersportgebieden in de middelgebergten in bijvoorbeeld Duitsland zijn nog niet open, want er ligt op veel plaatsen nog te weinig of zelfs nauwelijks sneeuw. Onder invloed van het eerdergenoemde hogedrukgebied wordt het ook daar de komende dagen wel iets kouder, maar storingen worden op afstand gehouden. Er is wel veel bewolking aanwezig en als daaruit wat neerslag valt, komt het veelal in de vorm van (natte) sneeuw omlaag, maar langdurig wit wordt het er vooralsnog niet van. Veel pistes zijn er dan ook nog niet open.

De Alpen

Voor het echte werk zullen we voorlopig dus echt moeten uitwijken naar de Alpen, want daar ligt op veel plaatsen, met name op de gletsjers en de hogere bergtoppen flink wat sneeuw, en de komende dagen komt daar regionaal nog wat bij, met name aan de zuidkant van de Alpen.

Noordalpen nauwelijks verse sneeuw

De noordelijke Alpen hebben ook te maken met het hogedrukgebied boven Scandinavië en daardoor een oostelijke aanvoer. De aangevoerde lucht is vochtig en wel wat kouder, maar de echte Russische en Scandinavische kou weet die omgeving niet te bereiken. Het is vaak wat grijs en met een beetje föhnwerking stijgen de middagtemperaturen er op een hoogte van 1500 meter tot circa 5 graden. Bovendien worden door het hogedrukgebied storingen op afstand gehouden en valt maar weinig neerslag, dus ook weinig verse sneeuw. Vooral op de hogere bergtoppen ligt al wel (flink wat) sneeuw en kan er prima gewintersport worden. En op die hoogten is het vaak stralend weer, met veel zon en slechts wat dunne sluierbewolking. Geen verse sneeuw dus, maar wel Kaiser Wetter!

Zuidelijke Alpenregio komend weekend sneeuw

De Zuidalpen worden de komende tijd iets ruimer bedeeld. De lagedrukgebieden draaien namelijk allemaal ten zuiden van het eerdergenoemde hogedrukgebied langs en trekken vooral over het Middellandse Zeegebied, met daar geregeld neerslag en flink wat wind. Om die lagedrukgebieden heen wordt nu en dan met een zuidelijke wind vochtige lucht tegen de zuidkant van de Alpen geblazen, waardoor er daar de komende dagen geregeld sneeuw valt. Zowel de Franse, als de Italiaanse Alpen kunnen vooral komend weekend dan ook rekenen op zo’n 10 tot 30 centimeter sneeuw, regionaal mogelijk nog iets meer.

Pyreneeën

Ook in de Pyreneeën is het momenteel in de hogere delen al goed toeven voor wat betreft sneeuw. Vooral vandaag en morgen is het daarbij vaak stralend weer, met veel zon. Komend weekend trekt ook daar weer een storing voorbij, waardoor er in diverse regio’s weer wat verse sneeuw lijkt te gaan vallen, met name op de hogere bergtoppen. De temperatuur ligt daar zowel overdag als in de nachten onder het vriespunt, maar in de dalen is het nog een stuk minder koud en daar valt niet of nauwelijks sneeuw.

Lange termijn nog erg onzeker

De langere termijn weerkaarten zijn nog erg onzeker voor zowel de Alpen als de Pyreneeën. Ook volgende week lijkt er in beide gebergten wel geregeld wat sneeuw te gaan vallen, maar waar dat precies gaat gebeuren en hoeveel dat zal zijn, is nog erg onduidelijk.

Bron: weer.nl