Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Delfzijl, 13-01-2022

De zomer slaat ongenadig toe in Zuid-Amerika. De extreme hittegolf brengt meer problemen met zich mee dan hoge temperaturen. Nu: een kever-invasie.

Kevers, die kennen ze wel in Argentinië. In de zomer komen ze wel vaker bovenkruipen en willen dan wel eens een huis binnenwandelen. Maar met miljoenen tegelijk, dat is andere koek. Verschillende dorpen in het Zuid-Amerikaanse land zijn op het moment compleet overspoeld met bruine kevers.

De beelden zouden zo uit een horrorfilm kunnen komen. Bijvoorbeeld in het dorp Santa Isabel. Huizen, schuren, tuinen, parken, en zelfs hele straten zijn bezaaid met de kleine bruine beestjes. Althans, zo klein zijn ze niet; de kevers zijn al gauw 5 centimeter lang. De aantallen zijn moeilijk in te schatten, maar experts houden het op miljoenen.

Schade en overlast

De kevers worden aangetrokken door licht en komen daardoor graag bewoonde gebieden in. In principe zijn ze niet gevaarlijk, behalve dat het nogal onhandig is. Bovendien stinken de beestjes nogal. Maar nu ze in zo grote aantallen de dorpen binnenkruipen, ontstaat er bijvoorbeeld ook schade aan funderingen van gebouwen. Een dak van een lokaal politiebureau is door de kevermassa opgetild. Ze kruipen in afvoerpijpen, die verstopt raken, zwembaden liggen er vol mee.  

Waar komen ze vandaan?

In de winter leven de kevers onder de grond, maar als het warmer wordt, komen ze naar boven om zich voort te planten. Argentinië kent wel vaker hete zomers, maar zo heet als het nu is, is ongekend. Bovendien is de luchtvochtigheid erg hoog, wat het voor mensen nog ondraaglijker maakt. Kevers houden ook wel van dat vocht. Die extreme en vochtige hitte maakt dat al die kevers nu tegelijk uit de grond naar boven zijn gekropen.

Dagelijks 40+

In december was het al erg heet in Argentinië, maar nu beleeft het land een waanzinnige hittegolf. Temperaturen komen al dagen dik boven de 40 graden uit, en ook in de nachten koelt het met moeite af tot onder de 30 graden. In de buurt van de plaats Mendoza werd zelfs een temperatuur van 48 graden gemeld. In Buenos Aires steeg het kwik dinsdag tot 41 graden; slechts één keer eerder werd het zo heet in de hoofdstad. Inwoners zetten massaal hun airconditioning aan, waardoor ook nog eens het netwerk bezweek. Honderdduizenden mensen zaten zonder stroom in een woning die meer op een stoomcabine begon te lijken.

Einde min of meer in zicht

In de dorpen probeert men de keverstormloop in te dammen door de straatverlichting uit te schakelen, zodat niet nog meer kevers eropaf komen. Nog tot en met het weekend lijkt de hitte aan te houden. Ook vandaag wordt het weer 40 graden in de Argentijnse hoofdstad. Vanaf zondag trekken er fikse buien over het land, die iets van verkoeling zullen brengen. Overigens zorgen de wolken er dan voor dat het in de nachten juist een stuk minder kan afkoelen. De scherpste randjes zullen er dus wel snel af gaan, maar voorlopig is het nog wel even heet in Zuid-Amerika. Hoe snel de kevers weer zullen verdwijnen, lijkt een kwestie van afwachten.

Bron: Extended Forecast  / weer.nl