Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 13-01-2022

Het is in de meeste wintersportgebieden prachtig weer en in elk geval tijdens het weekend lijkt dat fraaie weer aan te houden. Omdat de bovenluchten daarbij nog een stukje warmer worden, gaan de temperaturen wat verder omhoog. Gelukkig is de lucht in de Alpen erg droog, dus met de sneeuw doen die hoge temperaturen maar weinig. Wel kunnen de laaggelegen en steilere zuidhellingen onder invloed van de zon geleidelijk weer sneeuwvrij raken.

In de bergen dichtbij huis ligt sneeuw en vaak ook voldoende om te skiën. In het Sauerland zijn veel liften dan ook open en zelfs in de Ardennen is een enkele piste toegankelijk voor het publiek. Het weer staat onder invloed van een hogedrukgebied dat in de lagere delen mist en laaghangende bewolking, maar in de hogere delen juist veel zon brengt. Onder invloed van die zon kan het kwik overdag ruimschoots boven nul komen, in de nachten vriest het juist.

Mooie sneeuwlaag

Verder naar het zuiden in Frankrijk, Duitsland en Tsjechië zijn de middelgebergten met een mooie sneeuwlaag bedekt. Ook hier is het, afgezien van de lagere dalen waarin mist en laaghangende bewolking kunnen voorkomen, mooi weer met veel zon en temperaturen die in het weekend door de warmer wordende bovenluchten nog wat verder kunnen stijgen. Zoals al aangegeven, lijdt de kwaliteit van de sneeuw hier op de meeste plaatsen niet of nauwelijks onder.

Leek het er eerder nog op dat de wind vanaf maandag wat overtuigender naar het noorden zou draaien met een toenemende kans op sneeuw, volgens de laatste berekeningen is deze ontwikkeling verre van zeker en ligt een voortzetting van het huidige, vaak rustige en relatief zachte weerbeeld ook de komende dagen voor de hand. Een volgende kans op een aantrekkende noordenwind, lagere temperaturen en inzettende sneeuwval doet zicht later volgende week voor.

In de Alpen in het weekend prachtig weer

In de Alpen brengt het hogedrukgebied tot en met zondag prachtig weer met veel zon en aan beide zijden van de hoofdkam relatief hoge temperaturen. Tijdens het weekend lijkt de temperatuur op een hoogte van 1500 meter op sommige plaatsen tijdelijk tot ongeveer 10 graden te stijgen, in de loop van zondag lijkt het dan langzaam weer wat kouder te worden. Er is veel zon.

Ook voor de Alpen geldt dat de kans op een weersverandering vanaf maandag in de laatste berekeningen een stuk kleiner is geworden. Het lijkt er nu op dat het stabiele en vrij zachte (wel iets koudere) weer nog een aantal dagen aanhoudt. Alleen in de oostelijke helft van Oostenrijk zou maandag aan de noordkant even wat sneeuw kunnen vallen. Vanaf donderdag of vrijdag lijkt er dan een volgende kans op sneeuw en lagere temperaturen te komen. Maar deze ontwikkeling is nog ver weg en kan in de nieuwe berekeningen zomaar weer veranderen.

Ook de Pyreneeën hebben mooi weer

Ook in de Pyreneeën is het de komende tijd prachtig weer met veel zon, slechts af en toe een beetje bewolking en temperaturen die relatief hoog zijn. Het nulgradenniveau komt vaak op een hoogte van rond 2000 meter uit. Maar ook hier is de lucht droog en valt het met de dooi wel mee.

Bron: weer.nl