Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

De activiteit van de zonnevlekken is momenteel zeer matig.

De uitbarsting op 22 mei uit het actieve zonnevlekkengebied AR 1745 had een extra snelle protonenstroom langs de aarde tot gevolg met effect op de ionosfeer die door de radio amateurs te merken was. Van 24 tot 26 mei liep de Kp-index op tot de waarde 5 en de snelheid van de zonnewind tot 800 km/s. Het magnetisch veld van de aarde werd verzwakt, de protonen konden gemakkelijk binnen dringen en er ontstonden veel vrije electronen in de atmosfeer. Het extra poollicht kon door de volle maan (25 mei) slecht worden waargenomen.

Op 29 mei werd de meridiaan van de zon gepasseerd door een groot coronaal gat, dat enigszins noordelijk op de zonneschijf te zien was. De effecten hiervan op de aarde werden merkbaar op de late avond van 31 mei. Dit uitte zich in een lichte verhoging van de snelheid van de zonnewind bij de aarde van 300 naar 400 km/s en een extra magnetische storing die de sterkte van het aardse magnetische veld afzwakte. Daardoor kon de sterkte van de protonenstroom door de aardse atmosfeer zeven maal zo groot worden als normaal en het poollicht toenemen. De magnetische Kp-index liep op tot de waarde 6.

 

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Op 30 mei 2013 verscheen het bericht dat Wubbo Ockels ongeneeslijk ziek is. Hij is geboren in 1946 en studeerde wis- en natuurkunde aan de RU te Groningen. Na zijn doctoraal in 1973 deed hij onderzoek aan het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) te Groningen en promoveerde hij in 1978. Daarna kwam hij te werk bij de ESA-NASA voor het Spacelab programma en werd hij in Texas opgeleid tot astronaut. Tijdens zijn ruimtevlucht in de Challenger in 1985 van 31 oktober tot 6 november deed hij proeven met de meetapparatuur. Daarna werkte hij bij ESTEC te Noordwijk en werd hij professor aan de TU Delft en de RUG.

De zonnewijzer met rechte datumlijnen wordt in de Gockingastraat te Appingedam weer opgebouwd. Deze bestaat al sinds 14 mei 1988.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De planetendriehoek Venus, Jupiter en Mercurius was op 27 mei nog juist laag in het noordwesten te zien. De zichtbaarheid wordt echter snel slechter.

Blijf wel letten op de lichtende nachtwolken, ’s nachts in het noorden.