Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Er waren de afgelopen week nog zo’n 10 zonnevlekken te zien, verdeeld over 5 groepjes. Op 3 mei ging er een coronaal gat over de meridiaan, gecombineerd met een uitbarsting van de klasse M met zeer weinig massadeeltjes uit een actief zonnevlekkengebied.. Het effect bij de aarde was een lichte verhoging van de snelheid van de zonnewind tot slechts 550 km/s en helaas geen extra poollicht. Iets dergelijks gebeurde op 10 mei en het magnetische effect daarvan heeft de aarde nog niet bereikt. Toch maar blijven opletten dus. Het maximum van de aantallen zonnevlekken is nog steeds op een zeer laag niveau en misschien geeft dit wel een koele zomer.

 

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Op 5 en 6 mei bereikte de meteorenzwerm van de η-Aquariden het maximum met een uuraantal van rond de 100. Deze activiteit was alleen op het zuidelijk halfrond te zien. De aarde vloog dan door een stroom van zeer kleine deeltjes die verloren waren door de beroemde komeet Halley.

De zonsverduistering op 10 mei die te zien was tussen Australië en Zuid-Amerika was ringvormig. De Nieuwe Maan (02:28 MEZT) stond blijkbaar een beetje te ver van de aarde en leek daardoor iets kleiner dan de zon. Foto’s van bovenstaande gebeurtenissen zijn te vinden op www.spaceweather.com en vele andere websites.

Op woensdag 15 mei a.s. organiseert de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond in het Egyptisch restaurant Nefertari te Appingedam een presentatie over de rode planeet Mars. Het gaat over de geologie, de atmosfeer en mogelijk leven. Als spreker is uitgenodigd drs. K.-J. Mook, voorzitter van de Friese vereniging voor Weer- en Sterrenkunde “Gemma Frisius”.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De planeet Saturnus is de hele maand nog goed zichtbaar gedurende de hele nacht in het sterrenbeeld Weegschaal. De reuzenplaneet Jupiter is alleen de eerste helft van deze maand nog te zien, ’s avonds in het westen.

Hoewel de kans op poollicht zeker niet groter wordt, kunnen er toch onverwachte momenten ontstaan, waarop misschien laag aan de noordelijke hemel gedurende de nacht dit lichtverschijnsel te zien is. De kans op een ander noordelijk lichtverschijnsel, de lichtende nachtwolken, neemt vanaf nu weer toe.