Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Het ruimteweer was de afgelopen week weer tamelijk rustig met drie groepjes zonnevlekken. Het maximum wordt dus echt niet hoger en dus zou dit het begin kunnen zijn van een iets koelere periode van enkele tientallen jaren. Het effect van de passage van een coronaal gat over de meridiaan van de zon op 18 april was vermoedelijk een protonflux op 21 april. De passage van een volgend coronaal gat op 22 april leverde enige magnetische onrust op van 24 tot 26 april. Bijzonder was een uitbarsting met materiedeeltjes van het actieve zonnevlekkengebied AR1719 op 18 april met effect op de planeet Mercurius. De Messenger satelliet aldaar heeft hier onderzoek aan gedaan.

Tot nu toe was het onbegrijpelijk dat het actieve gebied AR1726, dat zelfs met het blote oog te zien was, nog geen enkele uitbarsting heeft vertoond.

 

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE (www.astronieuws.nl)

Op 10 april werd de komeet ISON door de Hubble telescoop gefotografeerd. De naam is afkomstig van de organisatie “International Scientific Optical Network”, waar de komeet als C/2012 S1 ontdekt is. De vastlegging van drie verschillende posities is voldoende om de baan van de komeet te kunnen berekenen. Hieruit kan worden afgeleid dat dit fraaie object gedurende het laatste kwartaal van dit jaar heel goed waarneembaar zal worden met een helderheid die vergelijkbaar wordt met die van de planeet Venus.

De kracht van de zon in het ultraviolette licht heeft momenteel de waarde 6. Dat houdt in dat er al na 20 minuten, afhankelijk van de soort huid, een grote kans bestaat op de verbranding daarvan met huidkanker als gevolg. De zonkracht is dus een maat voor de intensiteit van het UV-licht dat op de aarde terechtkomt en wordt bepaald door de hoogte van de zon boven de horizon en de omstandigheden in de ionosfeer, de ozonlaag en de hoeveelheid wolken, stof en vocht in de lagere atmosfeer.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De meteorenzwerm van de Lyriden met het maximum op 22 april en de gedeeltelijke maansverduistering op 25 april konden vanwege de bewolking helaas vanuit deze omgeving niet worden waargenomen. Ook neemt de helderheid van de komeet PANSTARRS verder af en is deze ook met een verrekijker niet meer te vinden. De planeet Jupiter kan alleen nog ’s avonds in het westen worden gezien en Saturnus nu gedurende de hele nacht.