Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Het ruimteweer is bedoeld om de mensen op de hoogte te houden van het gedrag van de zon en het effecet daarvan op de aarde. Soms kan een uitbarsting op de zon een storing op de aarde veroorzaken, waardoor een elektrische centrale kan uitvallen en de mensen dagen zonder stroom zitten.

Op 18 april passeerde een coronaal gat de meridiaan van de zon en het effect daarvan kan misschien vanavond al optreden als extra poollicht. Opletten dus.

Bij de uitbarsting van 11 april kwam een stroom protonen vrij die circa een uur later al bij de aarde aankwam en voor magnetische storingen zorgde. Twee dagen later ontstonden er ook onregelmatigheden in de aardstromen en in het aardse magnetische veld. De uitbarsting van 12 april heeft geen enkel magnetisch effect of extra poollicht op de aarde gehad.

 

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE (www.astronieuws.nl)

Op 18 april werd een artikel gepubliceerd over Henk Druiven die een alternatief voor de oerknaltheorie heeft bedacht. Zijn bewering dat de lichtsnelheid oneindig groot is, zal echter niet kunnen worden bevestigd. Uit zeer veel waarnemingen is immers al gebleken dat de snelheid van het licht (straling) circa 300.000 km/s bedraagt en dat dit door de materie wordt afgebogen. Het Dopplereffect geeft de snelheid aan waarmee het waargenomen object zich van de waarnemer af beweegt en uit de wet van Hubble volgt de afstand. Het is niet mogelijk om het ontstaan van het universum waar te nemen. De oerknal of big bang is dus wel een theoretisch idee, waarover gediscussieerd kan worden.

Inmiddels zijn er zo’n 850 planeten bij andere sterren bekend. Veel daarvan zijn ontdekt door de Kepler satelliet. Slechts vier van die planeten bevinden zich in de leefbare zone, waarin het water vloeibaar kan zijn. De kans op buitenaards leven is dus niet zo heel groot, maar zeker ook niet nul.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De meteorenzwerm van de Lyriden bereikt het maximum op 22 april, maar wordt gestoord door het maanlicht. Afgelopen nacht om 01:05 MEZT is één exemplaar hiervan al gezien in het sterrenbeeld Cassiopeia.

Op 25 april om 22:08 MEZT wordt de volle maan voor 1% verduisterd.

De komeet PANSTARRS (ontdekt in 2011 door de PANoramic Survey Telescope And Rapid Response System op Hawaï) kon twee dagen geleden nog met moeite worden waargenomen in de buurt van Cassiopeia. Einde verhaal dus.