Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Op 27 maart passeerde een coronaal gat de meridiaan van de zon. De bijbehorende magnetische storing werd in de nacht van 29 op 30 maart op de aarde merkbaar door een uitbreiding van het noorderlicht tot Oslo. Als het hier niet zo bewolkt zou zijn geweest waren er misschien meldingen over binnen gekomen. Van een krachtige uitbarsting zonder materiedeeltjes uit een actief zonnevlekkengebied op 21 maart werd op de aarde geen effect geregistreerd. Wel zijn er nog steeds mooie opnamen van poollicht op internet te zien.

 VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE (www.astronieuws.nl)

Uit de grafiek van eigen metingen vanaf 1977 blijkt ook heel duidelijk dat de activiteit van de zon op de langere termijn aan het afnemen is. De eerste beide maxima bereikten een waarde van het zonnevlekkengetal van circa 180. Het derde maximum kwam tot 150 en de huidige piek reikt niet verder dan 90. Het zonnevlekkengetal van Wolf (R) wordt afgeleid uit het aantal vlekken (f) plus 10 maal het aantal groepen (g), waarin de vlekken voorkomen. {R=k.(f + 10.g)}.

Hierin is k een persoonlijke factor van de waarnemer.

De planetoïde van 10 km groot, die 66 miljoen jaar geleden insloeg in Mexico en in Yucatan een krater veroorzaakte met een diameter van 200 km, heeft toch bijna alle struiken en bomen op aarde verbrand, waardoor 80 procent van de toen op aarde levende soorten uitstierven. Ook de dinosauriërs dus. De universiteit van Colorado heeft dit nu kunnen bevestigen. Hoe ernstig dit ook lijkt, de zoogdieren (waaronder uiteindelijk de mens) kregen daardoor de kans om zich te ontwikkelen. Niet alle wetenschappers zijn het hier echter mee eens.

 DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Omdat de Paasdatum over een periode van ongeveer vijf weken kan variëren, is het niet mogelijk om de jaarlijkse weersomstandigheden tijdens Pasen met elkaar te vergelijken. Momenteel wordt dit wel veel gedaan in het nieuws.

De komeet PANSTARRS kon op 21, 26 en 27 maart goed met de verrekijker worden waargenomen aan de noordwestelijke avondhemel. Met het blote oog was de komeet niet te zien. Ook was het moeilijk om de helderheid te schatten, maar deze bedroeg ongeveer 4 magnituden. De lengte van de staart was een halve graad. Foto’s zijn te vinden op bovengenoemde website.

Op zondag 31 maart om 02:00 uur MET wordt de klok een uur vooruit gezet en komt onnodig de Midden Europese Zomertijd (MEZT) weer aan bod.