Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Het actieve zonnevlekkengebied AR1682 veroorzaakte op 25 februari een langdurige, maar zwakke uitbarsting (klasse B) van röntgenstraling en geladen deeltjes die toch op 1 maart een verzwakking kon veroorzaken in het magneetveld van de aarde. Daardoor kon de zonnewind de macht overnemen en extra poollicht rond de magnetische polen veroorzaken. De zuidelijke grens van het poollicht rond de magnetische pool in Canada reikte ongeveer tot Oslo. Graag meldingen zenden naar www.kijkeensomhoog.nl.

Verder bleven de effecten van de passages van twee coronale gaten (27 februari en 4 maart) en een uitbarsting van klasse M1 uit AR1686 op 5 maart uit.

Volgens de meest recente update van 4 februari van de activiteit van de zon zal het maximum laag blijven en toch weer een dubbele piek gaan vertonen. Komt er weer een koude periode van zo’n jaar of vijftig?

 

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE (www.astronieuws.nl)

Op 6 maart 2013 is weer een komeet ontdekt, nu door het Siding Spring Observatory in Australië. De naam luidt dan ook: C/2013 A1 (Siding Spring). Inmiddels heeft men al redelijk nauwkeurig de baan kunnen vaststellen en blijkt het dat deze komeet in oktober 2014 vlak langs de planeet Mars op een afstand van ruim tweemaal de omtrek (50.000 km) zal scheren en misschien zelfs op de rode planeet te pletter kan slaan. In de gaten houden dus.

De stichting De Koepel te Utrecht organiseert dit jaar voor de 37ste maal de Landelijke Sterrenkijkdagen. Ooit in 1978 is dit de aanleiding geweest tot de oprichting van de (nu) stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond. De bedoeling is om het publiek de gelegenheid te geven door telescopen te kijken naar de sterrenhemel. Bij helder weer komen de maan, Jupiter, sterrenhopen, nevels en sterrenbeelden in beeld en heel misschien ook al de komeet PANSTARRS. Op 15 maart gebeurt dit tussen 19:00 en 22:00 uur op de dijk bij het Eemshotel te Delfzijl en op 16 maart te Oude Pekela bij het restaurant Pekelahof. De zon gaat onder rond 18:30 uur. Bij bedekte hemel is informatie te verkrijgen in de genoemde restaurants.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 11 maart is het Nieuwe Maan en is de planeet Jupiter tot ver na middernacht nog goed te zien in het sterrenbeeld Stier. De heldere komeet PANSTARRS nadert het noordelijk deel van de sterrenhemel en wordt ook hier zichtbaar.