Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Van de passage van een vrij groot coronaal gat over de meridiaan van de zon op 23 januari kwam het magnetische effect op de aarde aan gedurende de afgelopen nacht tussen 01 en 04 uur MET. De Kp-waarde steeg tot 4, hetgeen betekende dat het poollicht zich naar het zuiden kon uitstrekken tot de Noorse plaats Aalesund. De drie groepjes zonnevlekken vertoonden helemaal geen activiteit en hadden dus ook geen magnetische invloed op de aarde. De vraag blijft of de activiteit van de zon nu weer gaat dalen en of er weer een soort Maunderperiode ontstaat, zoals van 1650 tot 1700 (schilderijen van Piter Breughel) en van 1800 tot 1830. Een koude periode dus. Blijf toch opletten op poollicht.

 

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE (www.astronieuws.nl)

Er was een melding binnen gekomen dat er gisteren in Delfzijl twee zonnen te zien waren: de echte zon en een bijzon. Dit effect is mogelijk dankzij een laag sluierbewolking (cirrus) die bestaat uit kleine ijskristalletjes van een zodanige vorm dat het licht slechts onder zeer bepaalde hoeken kan worden afgebogen.

Op die manier worden, behalve de zon zelf, ook diverse kringen rond de zon zichtbaar, gecombineerd met raakbogen, etc. De helderste daarvan is de 22 graden kring, waarop links en rechts van de zon de (gekleurde) bijzonnen kunnen voorkomen. Zie “Natuurkunde van ’t Vrije Veld” van professor Minnaert. Dit verschijnsel was op 16 januari ook te zien door de poolsneeuw.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De bijna volle maan is bij heldere hemel ’s avonds mooi te zien en heeft een behoorlijke invloed op het geloof van veel mensen. Wordt er bij volle maan slecht geslapen? Gebeuren er meer ongelukken? Worden er meer kinderen geboren? Het antwoord is: “Nee”. De maan is niet in staat een dergelijke invloed uit te oefenen, maar helpt wel mee om dergelijke gebeurtenissen beter te onthouden en daardoor met de maan in verband te brengen. De aantallen geboortes per dag van de maankalender is al eens onderzocht bij de studenten van de universiteit van Groningen. Tijdens de volle maan is de geboortepiek niet extra hoog. Wel op de vrijdagen en de maandagen in verband met de vrije weekends in de ziekenhuizen. En ook in de perioden negen maanden na de grote vakantie en de wintervakantie. Let dus op de volgorde van oorzaak en gevolg.

De planeten Mars, Jupiter en Saturnus zijn momenteel met het blote oog nog goed te zien, vooral ook met een verrekijker of grotere telescoop.