Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links).

Er waren de afgelopen week geen coronala gaten te zien en daardoor was er op de aarde ten gevolge hiervan ook geen versnelde zonnewind en magnetische storing waar te nemen. De activiteit van de zonnevlekken was eveneens erg laag en daardoor was het ruimteweer bij de aarde ook heel rustig. Wel was er aan het begin van de week een gropeje zonnevlekken te zien die een exact vierkant vormden. Heel bijzonder. De vraag is of de zon het maximum alweer gepasseerd is. Het voorgaande minimum duurde veel langer dan normaal, het maximum bereikte slechts de halve hoogte en nu is de activiteit alweer aan het dalen. Toch maar afwachten wat het nog gaat worden.

 

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Amerikaanse astronomen hebben onlangs twee zeer bijzondere ontdekkingen gedaan. In een jong sterrenstelsel kon de jongste ster ooit worden waargenomen. Deze had een leeftijd van 300.000 jaar en was nog bezig te ontstaan en te groeien. Dat gebeurt uiteraard in een wolk van kleine deeltjes die elkaar ten gevolge van de gravitatie aantrekken en zo uiteindelijk een zeer hoge druk en temperatuur veroorzaken tot er straling wordt uitgezonden. Daardoor wordt zo’n ster pas waarneembaar en kan deze nog grotere deeltjes produceren. De afstand bedraagt 450 lichtjaar. Een tweede bijzondere waarneming was die van de oudste ster ooit. Deze werd gevonden in een sterrenstelsel van 13 miljard jaar oud, 750 miljoen jaar na de oerknal. Hierin zijn al veel zwaardere elementen ontstaan. De hier bekende zon is eveneens een ster en heeft een leeftijd van bijna 5 miljard jaar en heeft alleen maar minder zware elementen kunnen maken.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

In de nacht van 13 op 14 december vertoont de meteorenzwerm van de Geminiden de jaarlijkse maximale activiteit. Per uur kunnen dan ruim honderd vallende “sterren” worden waargenomen die afkomstig lijken te zijn uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), links boven Orion. Op dat moment is het Nieuwe Maan en is er dus geen storend licht dat door de maan wordt gereflecteerd. Zeer goede omstandigheden dus als het tenminste helder weer is en het aardse kunstlicht niet overheerst. De deeltjes die de Geminiden veroorzaken zijn afkomstig van de planetoïde 3200 Phaeton.

Er zijn nog steeds vijf planeten met het blote oog te zien. In de ochtend zij dat Venus, Sarurnus en Mercurius, ’s avonds Mars en de hele nacht is het Jupiter.