Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links).

Het gedrag van de nu weer zes groepen van zonnevlekken en één coronaal gat was de afgelopen week weer een stuk actiever, maar nog steeds met een minimale uitwerking op de aarde. Zo was er geen enkel effect te merken van de behoorlijke uitbarsting met massadeeltjes op 8 november uit het actieve gebied AR 1611 dat zich aan de oostrand van de zon bevond. Wel was er iets te merken van de passage van een coronaal gat over de meridiaan van de zon op 10 november. Zo’n vier dagen later leidde dit tot een uitbreiding van het poollicht vanaf de magnetische polen en wel tot Aberdeen op het noordelijk halfrond. Een opname hiervan werd vertoond in het RTL-journaal op 14 november.

Van een aantal uitbarstingen zonder massa uit de actieve gebieden AR 1613 en 1614 op 13 november aan de oostrand van de zon was helemaal niets op de aarde te merken. Blijf toch opletten en kijk op: www.spaceweather.com.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Op 14 november hebben Franse en Canadese astronomen in de ruimte een object ontdekt, dat opgevat zou kunnen worden als een planeet zonder ster of als een bruine dwergster. Nader onderzoek is nodig om tot de juiste conclusie te komen.

De afstand tot dit object met codenummer CFBDSIR2149 bedraagt 100 lichtjaar. De massa is 4 à 7 maal de massa van Jupiter en de temperatuur is 430 ⁰C. Blijkbaar was het object in de infrarode straling waarneembaar.

Het college van Robbert Dijkgraaf van gisteravond op De Wereld Draait Door was weer zeer succesvol. De microkosmos was nu het thema.Veel afmetingen werden met behulp van verhoudingen verklaard. Het blijkt dat ook de mens voor 99,99999999999999 ….. % uit vacuüm bestaat.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De Leoniden vertoonden de afgelopen nacht hun maximum. Helaas verhinderden de wolken hier een goede visuele waarneming. Ook zijn er nog geen meldingen binnen gekomen uit andere streken. Eveneens van de trage heldere sporen van de Tauriden is hier nog niets gezien.

De planeten Venus (ochtend”ster”),   Mars (avond”ster”),   Jupiter (de hele nacht zichtbaar) en Saturnus (die terugkomt in de ochtend) zijn goed zichtbaar.

De totale zonsverduistering op 13 (14) november kon in een strook over de Grote Oceaan tussen Australië en Zuid-Amerika goed worden waargenomen.

Zie de foto’s op www.spaceweather.com.