Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links).

Op het moment van deze uitzending passeert een coronaal gat de meridiaan van de zon. Over drie à vier dagen kan hierdoor een opleving van poollicht ontstaan.

Op 31 oktober en 1 november ontstond er toch nog extra poollicht rond de magnetische polen, ook rond de magnetische zuidpool in het noorden van Canada. De oorzaak was een geringe uitbarsting op 28 oktober van o.m. röntgenstraling en elektrisch geladen elementaire deeltjes uit het actieve gebied van zonnevlekken met nummer 1598. De grens van het poollicht bereikte de stad Aalesund in Noorwegen. De snelheid van de zonnewind liep op tot slechts 500 km/s. Zie een mooie foto op www.spaceweather.com.

 

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Er is een op de aarde lijkende planeet ontdekt bij de dichtst bijzijnde ster Alfa-Centauri B op een afstand van 4 lichtjaar. De ster lijkt op de zon. Maar, de omstandigheden aldaar zijn heel anders dan hier. De afstand van de planeet tot de ster is maar 6 miljoen kilometer. (De afstand van de aarde tot de zon is 150 miljoen km), De omloopstijd van de ontdekte planeet bedraagt 3 dagen. (De aarde heeft daar 365 dagen voor nodig). Door deze omstandigheden is de temperatuur op deze planeet zeer hoog en sal er zeker geen leven op kunnen voorkomen. De planeet is ontdekt door de zeer geringe schommelingen in de ster die kleurvariaties in het spectrum weergeven.

Op 7 november organiseert de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond in Appingedam een presentatie over het thema: “Lichtverschijnselen aan de hemel”. Als spreker is uitgenodigd drs. C. Floor, voormalig medewerker van het KNMI. Zie als voorbeeld op www.spaceweather.com een opname van een prachtig haloverschijnsel op 30 oktober boven de Amerikaanse staat Alabama.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De tijdvereffening bedroeg gisteren de maximale waarde van 16 minuten en 27 seconden. De zon gaat dus ruim een kwartier te vroeg onder, hetgeen leidt tot een “donkere” periode naar het eind van het jaar. Ook deze maand zijn er weer meteoren te zien. Nog steeds de trage en helder sporen van de Tauriden en een nieuwe jaarlijks terugkerende zwerm van de Leoniden. De laatste bereikt het maximum op 17 november en wordt veroorzaakt door de deeltjes van de komeet 55P/Tempel-Tuttle. Op 11 november wordt in het Planetron te Dwingeloo ruime aandacht besteed aan het noorderlicht.