Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com).

De activiteit van de coronale gaten en de zonnevlekken bleef ook de afgelopen week zeer matig. De vier groepen zonnevlekken vertoonden geen extreme uitbarstingen en veroorzaakten dus ook geen extra poollicht. Wel blijkt uit de langjarige waarnemingen dat tijdens de equinox (het begin van de herfst of de lente) de kans op het ontstaan van poollicht groter te zijn. Hiervoor heeft de wetenschap echter nog steeds geen verklaring weten te vinden. Misschien heeft het te maken met de hoek tussen de aardas en de zonnewind die op het moment van de equinox loodrecht is. Natuurlijk wordt het poollicht uiteindelijk toch alleen maar veroorzaakt door de coronale gaten en de massa-uitbarstingen uit de zonnevlekken. Conclusie: blijf toch opletten … op poollicht.

 VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Uit de metingen die sinds 1976 hebben plaatsgevonden is gebleken dat gedurende dit jaar 2012 het ijs van de Noordpool extreem gesmolten is. De vraag is of de mens hiervan oorzaak is, of dat dit een effect is van de eeuwige variatie tussen de ijstijden en de warmere perioden. De aarde bevindt zich momenteel in de piek van een warme periode en kan over zo’n 100.000 jaar weer gemiddeld 10 graden kouder zijn. Vergeleken met de vorige warmtepieken is het CO2-gehalte in de atmosfeer is nu wel wat hoger.

De verste foto van de Hubble Telescoop is inmiddels ontstaan door een combinatie van meerde opnamen die gedurende de afgelopen tien jaar gemaakt zijn van hetzelfde stukje hemel. De totale belichtingstijd die hiervoor werd gebruikt bedroeg twee miljoen seconden (ongeveer 23 dagen). De foto’s zijn gemaakt in het zichtbare en het infrarode licht. Daardoor werden ook extreem verre sterrenstelsel zichtbaar, onderhevig aan het Doppler-effect. Hiermee gaat men nu 13,2 miljard jaar terug in de tijd. De leeftijd van het heelal wordt geschat op 13,7 miljard jaar. Waarnemingen zijn mogelijk vanaf het moment dat het heelal 400 duizend jaar oud was. Daarvoor heerste de Dark Energy. In 2018 zal de James Webb Telescope tot de uiterste grens kunnen gaan.

 DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 30 september om 05:15 MEZT is het Volle Maan. Omdat deze datum de maanstand weergeeft die het dichtst bij het begin van de herfst ligt, wordt deze Volle Maan de Harvest Moon genoemd. De boeren maken hier gebruik van om te kunnen oogsten.