Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com).

Op 7 mei passeerde een groot coronaal gat de meridiaan van de zon. De hieruit voortkomende versnelde zonnewind zou rond 10, 11 en 12 mei een effect op het aardse ruimteweer kunnen hebben, waardoor de grens van het poollicht iets dichterbij komt. Ook neemt de activiteit van de aantallen zonnevlekken weer toe. Er is zelfs op 5 mei een grote groep vlekken over de rand van de zon gekomen, die al dagen met het blote oog te zien is geweest. De diameter van deze vlekkengroep is circa acht maal de diameter van de aarde. Er is een groot aantal behoorlijke stralingsuitbarstingen uit voortgekomen die de kans op poollicht weer vergroten. Helaas was de hoeveelheid uitgestoten elektrisch geladen deeltjes niet al te groot, waardoor het poollicht toch niet tot boven Nederland te zien zal zijn. Opletten blijft wel een goede zaak.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE)

Het contacht met de milieusatelliet ENVISAT is plotseling na tien jaar uitgevallen. Hij komt vanavond over vanaf 23:30 uur van zuidwest naar noordwest op een hoogte van 44 graden in het westen. De helderheid is vergelijkbaar met die van een zwakke ster. De ENVISAT, waaraan ook Nederland heeft bijgedragen, is op 1 maart 2002 gelanceerd. De polaire baan bevindt zich op een hoogte van 790 km boven het aardoppervlak en de omloopstijd bedraagt 101 minuten. Om de 35 dagen vliegt de satelliet weer over hetzelfde gebied op aarde. Het land, de atmosfeer, de oceanen en de ijskappen werden voortdurend onderzocht, hetgeen circa 2500 wetenschappelijke publicaties heeft opgeleverd.

De beslissing over een mogelijke verhuizing naar Amsterdam van de afdeling Groningen van de SRON (Space Research Organization Netherlands) is voorlopig uitgesteld tot september. Er is trouwens maar één juiste beslissing mogelijk. Laat de afdeling in Groningen bestaan.

DE STERRENHEMEL

De planeet Venus staat nu al duidelijk minder hoog aan de avondhemel en verplaatst zich nu (schijnbaar) in de richting van de zon. De schijngestalte gaat naar “Nieuwe Venus” waardoor de planeet weer steeds zwakker wordt. Op 6 juni passeert Venus voor de zon langs, wat vanuit deze regio bij helder weer te zien is tussen 05:09 en 06:54 uur. Kies een goede positie met vrij uitzicht op de noordoostelijke horizon. En let ook op de lichtende nachtwolken.