HET RUIMTEWEER
Het is nog steeds zo dat er wel nagenoeg dagelijks zonnevlekken op de zon voorkomen, maar dat deze nog te weinig kracht hebben en amper actief genoeg zijn om invloed uit te oefenen op de zonnewind. Het magnetische veld dat deze met zich meebrengt tot naar de aarde is daardoor zeer rustig en veroorzaakt geen poollicht op de lagere breedtes. Het poollicht in de buurt van de magnetische polen op aarde flakkert soms wel eens op doordat een coronaal gat op de zon een wat snellere zonnewind uitstoot.
STERREN TELLEN
Om een indruk te krijgen van de lichtvervuiling wordt momenteel iedereen in Nederland opgeroepen om mee te doen aan een sterrentelling. Daarbij wordt een deel van de sterrenhemel in de buurt van het sterrenbeeld Cassiopeia vergeleken met een zevental sterrenkaartjes die onder verschillende lichtomstandigheden gemaakt zijn. Men wordt geacht de waarneming op een donkere plaats te doen. Natuurlijk kan dit ook vanaf meerdere plaatsen gebeuren. Door de grote hoeveelheid waarnemingen kan een goede indruk worden verkregen van de hoeveelheid storend licht. Doordat een dergelijke actie vaker is ondernomen kan eveneens een vergelijking worden verkregen met voorgaande jaren. De waarnemingsinstructie en de mogelijkheid tot registratie zijn te vinden op de website www.nachtvandenacht.nl. Het kan nog tot en met 10 november a.s. Bovenstaande gebeurt in het kader van de manifestatie “Nacht van de Nacht” die op 30 oktober plaatsvindt op diverse plaatsen in Nederland. De Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond” draagt hieraan bij in Toornwerd en Westernieland.
NIEUWS VAN DE ZONNEWIJZERS
De zonnewijzer met rechte datumlijnen in de Gockingastraat te Appingedam is voorlopig in een ruimte van de gemeente ondergebracht totdat de nieuwbouw in 2012 gereed is. Mogelijk kan de zonnewijzer ook worden opgeknapt.
De Ludolphie zonnewijzer van Delfzijl is ook aan een opknapbeurt toe en zal in de komende winter een tijdje onder handen worden genomen.
Een zonnewijzer is aan één plaats gebonden en geeft de stand van de zon aan de hemel aan. Daarvoor is de schaduwgever naar de Poolster gericht, evenwijdig aan de rotatieas van de aarde. De positie van de zon in de dagboog geeft de tijd aan en de hoogte van de dagboog is een maat voor de datum van het jaar.